Žene i starac pred sudijom jer su spriječili prolazak kamionima do Vasovih voda

Iz Uprave policije ranije je rečeno da neće biti aktivirane prekršajne prijave kada su u pitanju žene i starci
63 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2013. 15:51h

Sedam žena iz prigradskog naselja Beranselo danas je saslušano kod sudije za prekršaje zbog toga što su prije skoro mjesec spriječile kamione komunalnog preduzeća da prođu prema smetlištu na Vasovim vodama.

Iako Sud za prekršaje nije donio presudu, u Beranselu očekuju da će sve žene biti novčano kažnjene, kao što je to već bio slučaj i sa muškarcima.

Beranselci ne znaju da odgovore na pritanje šta se dogodilo da poslije skoro mjesec Uprava policije aktivira prekršajne prijave, za koje je najprije rečeno da ih neće biti kada su u pitanju žene i starci.

"Ne samo da su napisali prekršajnu prijavu za žene, već je poziv da se sljedeće sedmice javi Sudu za prekršaje dobio i moj otac, devedeset trogodišnji Đorđije. Među ženam koje su danas salušane je i moja supruga Tijana. Ja sam već kažnjen. Još mi nijesu djecu pozivali na saslušanja i kažnjavali", rekao je Vijestima ogorčeno profesor Sveto Tomović.

Beranselo: Žene i djeca spriječili istovaranje kamiona smeća >>>

On je dodao da Beranselci neće mirno posmatrati to što rade policija, sudovi i lokalna uprava.

"Ovo je vrhunac sramote koja se pravi prema nama. Ja sam danas pred sudom tražio od policije da mene uhapse. Bilo je vrlo neprijatno, a biće još neprijatnije kada mi podnesemo krivične prijave", rekao je Tomović, koji je potpredsjednik Mjesne zajednice Beranselo.

Prema njegovim riječima, policija je samo pokušala da dobije na vremenu i sačakala da se smire tenzije koje su bile opasno narasle.

"Ko im je sada dao signal da aktiviraju prekršajne prijave, ne znam. Ali, mi ćemo podnijeti krivične prijave i protiv njih zbog toga što su pokušali da pendrecima premlate maloljetnog A.V., i protiv suda i sudija. Ranije smo najavili da ćemo podnijeti krivične prijave i protiv čelnika lokalne uprave, komunalne policije i komunalnog preduzeća", kazao je Tomović.

Sudija i policajci skupa u kafani

Stanovnik Beransela Slobodan Lončar tvrdi da je ponašanje u sudu bilo sasvim neprimjereno i da su zbog toga neke žene burno reagovale.

"Kada je završeno suđenje, oanako kako su oni to zamislisli, sudija je sa policajcima koji su pisali prijave sjedio u jednom kafiću u centru. Pili su pivo i nazdravljali. To su građani Berana mogli da vide", rekao je Lončar.

Mještani Beransela već nekoliko godina biju bitku sa lokalnim vlastima i državnim institucijama, da se prestane sa daljim odlaganjem otpada na lokaciji Vasove vode, nadomak njihovih kuća, kao i da se odustane od namjere da se na tom mjestu gradi regionalna deponija. Prema nekim procenama na tom mjestu je do sada lagerovano oko milion tona opasnog otpada, i napravljena najveća planina smeća i najcrnja ekološka tačka na sjeveru Crne Gore.

Beranselci su u proteklih tri godine više puta blokirali gradsko smetlište, a sve dosadašnje blokade razbijene su grubom primjenom policijske sile.

Posljednja blokada traje najduže, još od 18. februara. Policije je samo u dva-tri navrata uspjela da je nakratko probije i omogući kamionima Komunalnog preduzeća da istovare smeće na Vasovim vodama.

Vasove vode danima gore: Pogledajte snimak iz vazduha >>>

Policija i lokalne vlasti pokušavaju da prekršajnim prijavama i novčanim kaznama rastjeraju mještane Beransela sa barikada. Veliki broj muškaraca ovog naselja do sada je proceusiran, pa su nakon toga glavnu riječ preuzele žene ovog prigradskog naselja, koje su sa djecom i naručju stale ispred policije i kamiona.

Sada su i one pozvane kod sudije za prkršaje, kao devedeset trogodišnji Đoršije Tomović, o čemu su Vijesti ranije pisale.

Blokada smetlišta na vasovim vodama i dalje traje, a mještani ponovo dežuraju dvadeset četiri sata.

Na smetlištu na Vasovim vodama još nije ugašen ni požar koji je izbio krajem aprila, a nesnosni smrad i dim se od tada neprekidno šire dolinom Lima. Nadležne inspekcijske službe na to ne reaguju, ali revnosno prijavljuju mještane Beransela zbog ometanja odvoženja otpada.

Galerija

Bonus video: