Klinički Centar CG: Uspješno izvedene još dvije transplantacije

Danas su nakon uspješno obavljenih transplantacija bubrega, dva pacijenta otpuštena na dalje kućno liječenje
402 pregleda 5 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Klinički centar Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.06.2013. 13:13h

Pacijenti kod kojih su četvrtog i petog juna ove godine u Kliničkom centru Crne Gore urađene transplantacije bubrega, danas su otpušteni na dalje kućno liječenje.

Pacijentu iz Nikšića bubreg je donirala njegova sestra, dok je pacijentkinji iz Bijelog Polja donor bio otac.

Operacije su obavili crnogorski i hrvatski ljekari, a oba pacijenta, kao i njihovi donori dobro su podnijeli operativne zahvate i ljekari su zadovoljni njihovim oporavkom.

Od započinjanja projekta transplantacije bubrega u Crnoj Gori, u Kliničkom centru Crne Gore uspješno je obavljeno sedam transplantacija. Pacijenti obavljaju redovne kontrole i nema komplikacija ni kod donora niti recipienata (primaoca).

Prve dvije transplantacije su obavljene 25-og i 26-og septembra 2012. godine, zatim dvije 19-og i 20-og februara, jedna 18-og aprila i dvije 04-og i 05-og juna ove godine. Iz Kliničkog Centra kažu da su izuzetno zadovoljni kontinuitetom transplantacija bubrega i dobrim rezultatima samih transplantacija koje su dosad obavili.

"Raduje nas činjenica da se smanjuje broj članova transplantacionog tima iz KBC-a Zagreb koji učestvuju u operativnim zahvatima u KC CG, zbog uspješnog usvajanja i primjene protokola primpreme, operacija i liječenja ovih pacijenata od strane transplantacionog tima naše ustanove".

"Sljedeći ciklus transplantacija planirali smo za kraj septembra i početak oktobra ove godine. Shodno tome, a što će se poklopiti sa godišnjicom uvođenja ove metode liječenja u Klničkom centru Crne Gore, glavna tema na XIV Kongresa Društva ljekara Crne Gore, planiranog za kraj oktobra tekuće godine u Bečićima, biće transplantacija bubrega", stoji u saopštenju

Nacionalni koordinator transplantacionog programa je nefrolog prof. dr Marina Ratković, načelnica Odjeljenja za nefrologiju sa hemodijalizom KC CG. Crnogorski transplantacioni tim predvodi urolog doc. dr Petar Kavarić, direktor Klinike za urologiju i nefrologiju KC CG a hrvatski urolog prof. dr Željko Kaštelan.

Bonus video: