Stojanović novi direktor Uprave policije: Sačekale ga afere i more problema

Ako bude dobro radio, trebalo bi da saznamo ko je KAP doveo do ivice propasti, kako je Željezara čerupana i ko je kriv za brojne afere
321 pregleda 15 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Arhiva Vijesti
Slavko Stojanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.06.2013. 20:05h

Slavko Stojanović narednih pet godina će voditi policiju, gdje ga očekuje veliki posao ukoliko želi da najveća državna uprava zaista postane aparat za „odlučnu borbu protiv svih vidova kriminala”, kako je najavio pred poslanicima prošlog ponedjeljka.

Stojanović - policijski veteran sa 36 godina radnog staža u toj instituciji, za razliku od svojih prethodnika je profesionalac, iako mu se zamjeralo da nema previše iskustva u najvažnijem segmentu rada UP - kriminalistici.

Put od pozornika, eksperta za saobraćaj, pa do savjetnika direktora, početkom ove godine upotpunjen je postavljanjem Stojanovića za v.d. šefa UP.

Kao neko sa toliko policijskog iskustva, Stojanović je morao četvoromjesečni v.d. mandat iskoristiti da napravi presjek onoga šta ne valja u organizacionom, kadrovskom, stručnom i tehničkom dijelu.

Već prvog mjeseca pozabavio se kadrovskim rješenjima, pa je, kako se i očekivalo, smijenio sve ljude Božidara Vuksanovića, a na čelne pozicije vratio rješenja koja su bila po ukusu dugogodišnjeg direktora Veselina Veljovića.

Ove sedmice završen je konkurs za pomoćnike, pa će u prvim danima punog mandata Stojanović imati posla koga od sedmorice prijavljenih kandidata da izabere za prve saradnike. Planirano je da taj posao bude okončan početkom jula ove godine, kada bi i trebalo da se krene sa riječi na djela, ali i da se prihvati puna odgovornost za greške i propuste.

Bilo kako bilo, Stojanovića čeka ogroman posao:

1. ORGANIZOVANI KRIMINAL

Početkom sedmice Stojanović je na skupštinskom Odboru za bezbjednost najavio da ima političke volje, ali i znanja da se krene u odlučnu borbu protiv svih vidova kriminala. Rečenica, koja se toliko puta čula iz usta njegovih prethodnika. Prvi policajac sada ima prostora i vremena da pokaže da može sve da iznenadi. Ministar Raško Konjević je zajedno sa Stojanovićem početkom maja najavio veliku akciju iz oblasti organizovanog kriminala, pa javnost željno iščekuje da čuje ko su ta važna imena, koja će se uskoro naći u Spužu.

Ako Stojanović sa saradnicima bude dobro radio svoj posao, trebalo bi da za vrijeme njegovog mandata saznamo ko je Kombinat aluminijuma doveo do ivice propasti, kako je Željezara lošim privatizacijama godinama čerupana, ali i ko je kriv za brojne afere - „Listing”, „Snimak”, „Šarić”, „Keljmendi”...

2. KLANOVI

U policijskom dokumentu OCTA - Procjena opasnosti od organizovanog kriminala, koji je trenutno u izradi, navodi se da u ovom trenutku u Crnoj Gori ima 28 organizovanih kriminalnih grupa.

Kriminalni klanovi posebno su pustili korjene na primorju, a Bar je na toj mapi ucrtan kao grad sa najvećim brojem grupa, članova i sa najboljim kriminalnim uređenjem. Tokom mandata Stojanovića očekuje se pravi odgovor policije, koja će stalnim akcijama pokazati kriminalcima “da nijesu jači od države”. I ministar je nedavno priznao da dosadašnja borba nije dovoljna.

Upravo broba protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima su i ključni u poglavljima 23 i 24 pristupa u EU, tako da će Uprava policije u saradnji sa tužilaštvom odigrati ključnu ulogu da se ti zahtjevi ispune.

3. NERIJEŠENA UBISTVA

Prvu šansu da pokaže da je kadar da rukovodi policijom, Stojanović će moći da pokaže već ljetos, a ključni bezbjednosni izazovi biće da se spriječe mafijaška ubistva, eksplozije i sukobi na crnogorskom primorju.

Ukoliko se pogledaju evidencije iz prethodne decenije, to će biti težak zadatak, jer gotovo da nije bilo ljeta da Budva ili neki drugi grad na primorju, nije postao poprište kriminalnih obračuna.

Poseban zadatak u UP imaće novoformirani tim za rasvjetljavanje neriješenih ubistava... Policija je još od Veljovićevog mandata ostala dužna da odgovori ko je sve učestvovao i naručio ubistvo urednika “Dana” Duška Jovanovića, ko je ubio Srđana Vojičića. Čeka se i otkrivanje ubistva Nikšićanina Gorana Pejovića, košarkaša Ljuba Jovanovića, koji su ni krivi ni dužni ubijeni u Budvi i Cetinju. Još se ne zna ko stoji iza likvidacija Ivana Šćepanovića, biznismena Dragana Bećirovića i Slavoljuba Mijatovića...

4. ŠVERC DROGE, CIGARETA, NAFTE...

Iako je kraj 2009. godine ostao upamćen po velikoj akciji “Balkanski ratnik”, kada su policije regiona krenule u borbu protiv klana Pljevljaka Darka Šarića, čini se da crnogorska policija tada nije ni prstom maknula da pomogne u toj istrazi. Gotovo četiri godine kasnije, ne zna se kako su Šarić i njegovi najbliži saradnici napustili Crnu Goru, ali ni to da li je preko Crne Gore vodio narkolanac tog međunarodnog klana.

Crna Gora zbog geografskog položaja odličan je teren za tranzit skanka, heroina, a zbog Luke Bar i mjesto za dolazak brodova sa tovarima kokaina. Iako slovi za ključno čvorište na narko-mapi, često izostaju dobri rezultati u borbi protiv trgovine drogom (ako se zanemare sporadične zapljene skanka).

Ništa bolja situacija nije ni sa trgovinom cigareta, a uprkos brojnim pokušajima medija i dijela opozicije, ne zna se ko u Crnoj Gori ima monopol na šverc cigareta i nafte, jer su prave istrage izostale.

5. SISTEMATIZACIJA I TORTURE

U Upravi policije završava se nova sistematizacija radnih mjesta, prema kojoj bi trebalo da oko 1.000 službenika policije ode kući.

Taj posao, koji je još ranije trebalo da bude gotov, sada je u rukama Stojanovića i ministra Konjevića, koji bi trebalo da nađu način kako da se oslobode petine službenika.

Od novog direktora očekuje se da se napokon oslobodi kompromitovanih kadrova, neznalica ali i onih koji su tokom službe počinili teška prekoračenja ovlašćenja ili torture.

Osim toga morale bi se povećati i zarade službenika u UP, jer se teško može očekivati od inspektora koji rade za 300-400 eura da krenu u “odlučnu borbu protiv kriminala”.

Posebnu pažnju novi direktor trebalo bi da obrati na poštovanje ljudskih prava, kako bi se spriječili slučajevi torture nalik onoj kada je sada već pokojni bokser Aleksandar Pejanović pretučen dok se nalazio u betonjerci PJ Podgorica krajem 2008. godine. Tužilaštvo, policija i sud morali bi da otkriju ko je tada poslao ljude u crnom da pretuku Pejanovića.

6. MJERE TAJNOG NADZORA

Iako soba za tajni nadzor u Upravi policije postoji još od 2007. godine, prva kontrola rada tog odjeljenja obavljena je tek u februaru ove godine.

Odgovore na to da li je ko i kada prisluškivan mimo zakona nijesu dobijeni, ali je zato javnost obaviještena da u toj sobi postoji veliki prostor za malverzacije i prekoračenja jer uređaji “ne registruju tajne ulaze”...

Od novog rukovodstva policije očekuje se da iskorijeni takav vid zloupotreba na “ušnom”, a od MUP-a česte kontrole rada u UP, ali i kupovinu nove naprednije opreme, koja će “pamtiti” sve podatke o prisluškivanim brojevima.

7. ISTRAGE U UPRAVI POLICIJE

Za vrijeme Veljovićeve ere, zaslužni kadrovi u UP su od njega dobijali poklone jer je kao direktor imao diskreciono pravo da dijeli stanove, otpremnine, ali i rješenja o bespovratnim kreditima. Jednokratnu novčanu pomoć ili kredit za kupovinu stanova mnogi su iskoristili po nekoliko puta, uprkos tome što su mnogi u UP završili radni vijek a da nijesu dobili ni cent pomoći. Stojanović sada ima prostora da takvu praksu promijeni ali i da otvori istrage o tome kako su zaključivani brojni ugovori o nabavci opreme i kako je i zašto kupljen kamp na Zlatici za 8,4 miliona od kompanije “UTIP Crna Gora”.

Osim toga, rukovodeći tim u UP trebalo bi da se pozabavi i korupcijom u svojim redovima, ali i da pojača kontraobavještajni rad...

8. MEDIJI, NVO, JAVNOST

Od Slavka Stojanovića kao budućeg prvog policajca očekuje se da posebnu pažnju obrati na saradnju sa medijima, NVO, ali i da se periodično obrati javnosti i odgovara za svoj rad.

Ako je za vrijeme svog v.d. mandata imao luksuz da ne odgovara na pozive novinara, niti da daje izjave za javnost, tu praksu će morati da mijenja od kada mu počne puni mandat.

Od šefa policije očekuje se da zaštiti novinare, pojedine medije i NVO aktiviste od progona, kojima su u proteklih nekoliko godina bili izloženi.

Očekuje se da spriječi prijetnje i fizičke napade na novinare kako se ne bi ponovo neki novi slučaj novinarke “Vijesti” Olivere Lakić, kojoj je prema optužnici prijetio upravo službenik UP Milenko Mića Rabrenović, bivši tjelohranitelj bivšeg direktora Veljovića...

Bonus video: