Opozicija o Stojanoviću: Bio je tu i u vrijeme niza afera i ubistava

Konjević je juče na plenumu ponovio da je Stojanović najbolje rješenje od svih kandidata koji su se prijavili na konkurs direktora policije
0 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.06.2013. 09:32h

Vladajuća većina u Skupštini, danas će najvjerovatnije Vladi dati pozitivno mišljenje za izbor Slavka Stojanovića na mjesto direktora Uprave policije.

Poslanici su juče raspravljali o tom predlogu ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, a o tome će, prema najavama, glasati danas.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, prvog čovjeka policije bira Vlada na predlog ministra, o čemu Skupština prethodno daje mišljenje.

Konjević je juče na plenumu ponovio da je Stojanović najbolje rješenje od svih kandidata koji su se prijavili na konkurs direktora policije.

“Da li je to dobro rješenje, najbolje će pokazati vrijeme. Moje uvjerenje je da će Stojanović opravdati povjerenje”, rekao je Konjević.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) i Pozitivne Crne Gore, juče su poručili da neće podržati njegov predlog.

“Osoba koja je na toj funkciji, mora se suprotstaviti organizovanom kriminalu i korupciji. Mora se zalagati da svi građani moraju biti isti pred zakonom”, kazao je, između ostalog, Vasilije Lalošević.

Poslanik Pozitivne Zoran Miljanić, obrazložio je da Stojanovića partija kojoj pripada neće podržati, jer je ovaj bio pomoćnik direktora UP za vrijeme niza nerasvijetljenih afera i napada na novinare.

“Nećemo podržati predlog, iako je nesumnjivo da se radi o profesionalcu i čovjeku koji je gotovo svoj čitav radni vijek proveo u policiji”, kazao je Miljanić.

On je rekao da Stojanovića za tu funkciju ne preporučuje ni činjenica da je samo dio staža proveo u kriminalističkoj policiji, koja je ”najvažniji segment pred otvaranje poglavlja 23 i 24”.

“Od 2008. do 2013. godine, g. Stojanović je obavljao funkciju savjetnika direktora policije i to kod direktora Veselina Veljovića i v.d. direktora Božidara Vuksanovića. Na moje jučerašnje pitanje na sjednici Odbora za bezbjednost, šta je savjetovao direktore i u kojim segmentima ih je savjetovao, on je kazao da se radilo o svim segmentima rada.

Znači da je i on bio dio tog sistema koji je odgovoran za nerasvjetljavanje afera 'Listing', 'Šarić', 'Kalić', nerasvjetljavanje velikog broja ubistava koja su se desila u tom periodu i ubistava iz prethodnog perioda”, rekao je Miljanić.

Sedam kandidata u trci za pomoćnike

Posljednjeg dana konkursa, prijave za pomoćnika direktora policije predala su još tri kandidata, ali „Vijestima” juče u Upravi za kadrove nije saopšteno ko su nova imena.

Tako će direktor policije imati težak zadatak da izabere tri pomoćnika od sedam kandidata, koliko ih se prijavilo na konkurs. Upravi za kadrove do sada su prijavu podnijeli sadašnji pomoćnici direktora Vesko Vukadinović, Predrag Ašanin, Milan Tomić i šef kotorske policije Zoran Brđanin.

Pomoćnici će se birati na period od pet godina, a nakon što konkurs bude završen, direktor policije će obavijestiti ministra Konjevića o kandidatima, koje predlaže za svoje pomoćnike.

Ta procedura trebalo bi da bude okončana početkom jula, a za sve kandidate se zna da su profesionalci, koji su prošli sve segmente rada u UP.

Bonus video: