Žabljak: Počeli Dani planinskog cvijeća

Od oko 60 izlagača polovinu su činili proizvođači zdrave durmitorske hrane i sve ih je organizator manifestacije, Opština Žabljak, novčano nagradila
206 pregleda 0 komentar(a)
Dani planinskog cvijeća, Foto: Obrad Pješivac
Dani planinskog cvijeća, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 12.07.2018. 13:26h

Tradicionalna turističko-promotivna, kulturna i zabavno-sportska manifestacija "Dani planinskog cvijeća" počela je danas izložbom zdrave durmitorske hrane, postavkama cvijetnih aranžmana, rezbarija i drugih rukotvorina. Otvorila je sekretarka za društvene Opštine Žabljak Slađana Knežević.

Juče su održane manifestacije iz oblasti pjesništva koju je organizovao Književni klub i Centar za kulturu. Prvo pjesnički matine i uručenje nagrade "Durmitorski vjesnik" najmlađim pjesnicima a potom 16 po redu "petrovdanski pjesnički vijenac" na kome je učestvovalo tridesetak zavičajnih pjesnika. Među njima i Englez Džejms Saterlend Smit, slavista i prevodilac slovenskih jezika.

Od oko 60 izlagača polovinu su činili proizvođači zdrave durmitorske hrane i sve ih je organizator manifestacije, Opština Žabljak, novčano nagradila.

Između obilja izloženih cvijetnih aranžmana u kojima, po tradiciji, dominira livadski cvijet odomaćenog naziva "Petrovac", žiriju nije bilo lako da izabere najljepše. Odlučili su se da najljepšim vijencem proglase onaj koji je isplela Bojan Ostojić. Drugoplasiranom, žiri je proglasio Jelenku Raonić a treće nagrade pripale su Slavici Pavićević i Aleksi Karadžiću. Buket planinskog cvijeća najljepše je aranžirala Đurđica Stojanović iza nje Dejan Ostojić dok su dvoje trećeplasiranih Jana Tomčić i Aleksa Karadžić.

Najboljom pletiljom proglašena je Radojka Žugić, drugoplasirana je Milijana Đurđić a trećeplasirane Milica Karadžić i Ivana Ćirović.

Od obilja izloženih rezbarija žiri je za najbolju odabrao rukotvorinu Isaka Simićevića. Drugoplasiranim je proglašen Miladin Guberinić a trećeplasiranim Milisav Đurđić.

Nakon nekoliko godina ponovo su nagrađena najuređenija dvorišta. Laureati su Đorđina Radosavović i Zora Nikitović koje su, uprkos dugotrajnom nevremenu, uspjele da sačuvaju svoje cvjećnjake i zelenilo i zavrijede nagrade žirija.

Manifestacija se nastavlja sjutra nadmetanjem u narodnim sportovima i trkama konja u Njegovuđi i pohodom planinara na Bobotov kuk kojim se obilježava 130 godina uspona Jovana Lauševića na najviši vrh Durmitora i 41. memorijalni pohod "General Danilo Jauković".

Bonus video: