Krivolovci ušli u kanjon Mrtvice

U SRK „Tara i Morača“ potvrdili su da je ribolov trenutno zabranjen na svim kolašinskim rijekama
233 pregleda 11 komentar(a)
krivolovci, Mrtvice, Foto: Marija Borović
krivolovci, Mrtvice, Foto: Marija Borović
Ažurirano: 18.06.2013. 19:34h

Na fotografiji, za koju čitateljka „Vijesti“ Marija Borović tvrdi da je snimljena u nedjelju 16. jula u kanjonu Mrtvice kod Danilovog mosta, vide se četiri osobe koje love ribu. Mrtvica je pritoka Morače, a ribolov u pritokama te i rijeke Tare zabranjen je tokom cijele godine.

„Na fotografiji koju sam snimila u kanjonu Mrtvice u nedjelju vide se četiri nesavjesne osobe, koje love skoro istrijebljenu mrtvičku pastrmku. Riječ je o dijelu rijeke kod Danilovog mosta”, napisala je Borović.

U SRK „Tara i Morača“ potvrdili su da je ribolov trenutno zabranjen na svim kolašinskim rijekama.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora tog kluba Momira Živkovića, prostor za krivolovce otvoren je činjenicom da još nijesu dodijeljne koncesije za gazdovanje i upravljanje vodama na teritoriji kolašinske opštine, zbog čega, kazao je on, riblji fond trpi veliku štetu.

"Krivolovcima pogoduje situacija u kojoj su rijeke i rječice bez kontrole čuvara!

„Ne čudi me to što vidim na fotografiji koju je napravila vaša čitateljka. Nama su vezane ruke. Pored brojnih apela još iz resornog ministarstva nijesu riješili problem koncesija. Ribolov na pritokama Morače i Tare je tokom cijele godine zbranjen, inače. Čekamo reakciju Ministarstva poljoprivrede čijom bi se intervencijom riješilo ovakvo stanje”, tvrdi Živković.

Prema njegovim riječima, krivolovcima situacija u kojoj su rijeke i rječice bez kontrole čuvara pogoduje.

Kako je kazao, i pored toga što nijesu dobili koncesiju članovi kolašinskog SRK pokušavaju da spriječe krivolov u zabranima Tare i više puta su tražili pomoć policije. Naročito je, naglašava Živković, loše stanje u zabranima Tare, gdje pojedinci samovoljno dovode turiste na flaj fišing i naplaćaju im skupe dnevne „dozvole“.

Bonus video: