Turisti iz SAD spaseni na Durmitoru

Kada su se u nedjelju popodne, bez vodiča, našli na Velikoj previji, u podnožju najvišeg durmitorskog vrha, dočekao ih je snijeg koji im nije dozvolio kretanje
3 komentar(a)
Zoran Vojinović, Foto: Obrad Pješivac
Zoran Vojinović, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 18.06.2013. 10:10h

Dvojica turista iz SAD, rođeni Pančevac Vladimir Panić (35) i Jang Džeri Hung (34), rođen na Tajvanu, preživjeli su dramu u nedjelju popodne i uveče u pokušaju da osvoje Bobotov kuk na Durmitoru, visok 2523 metra.

Imali su sreće što je taj prostor pokriven mobilnom telefonijom, bili su prisebni i, sa svih strana okruženi snijegom, disciplinovano čekali spasioce, ali i nemarni jer su se, u okolnostima još ogromnog snijega na Durmitoru, u nimalo laku avanturu upustili elementarno planinarski opremljeni.

Spasiocima su kasnije kazali da su planinarskom iskustvu, stečenom po američkim planinama, dodali i ovo, najvažnije.

“Kada su se u nedjelju popodne, bez vodiča, našli na Velikoj previji (2.370), u podnožju najvišeg durmitorskog vrha dočekao ih je snijeg koji im nije dozvolio kretanje u bilo kom pravcu”, priča “Vijestima” Zoran-Šaco Vojinović, vođa spasilačke ekipe koja je uspješno izvela prvu ovogodišnju akciju u planini.

“Oko 19 časova policiji na Žabljaku stigao je telefonski poziv i apel za pomoć. Nijesu precizirali tačnu lokaciju, jedno vrijeme nije bilo moguće uspostaviti kontakt sa njima, pa smo u akciju krenuli oko 20 časova. U kolima ja i Strahinja Vojinović i pripadnici službe spasavanja Radonja Raonić i Mladen Novović. Autom do na Sedlo, a odatle pješice. Do njih za dva sata, iznad Zelenog vira na dva mjesta montirali smo užad, kako bi se bez problema uspeli i bezbjedno vratili. Morali smo na obuću montirati dereze, klinasto pomagalo koje se zaravalo u snijeg i onemogućavalo proklizavanje. Oko 22 časa smo ih pronašli žive i zdrave ali, razumljivo, usplahirene. U gradu smo bili oko 02,30 časova”, kaže Vojinović.

Planinare nijesmo zatekli u gradu, jer su u ponedjeljak poranili i otputovali iz Žabljaka. Priča o nedisciplini u Durmitoru ponavlja se i ove godine. Iako je predsezona, brojni posjetioci hrle prema izazovnim vrhovima i ne mare za upozorenja koja dobijaju u lokalnoj turističkoj organizaciji, često kreću bez vodiča ili sa “vodičima”. Većina je bez odgovarajuće opreme, iako i dalje veliki snijeg prekriva djelove markiranih staza prema vrhovima.

“Odmah sam odštampao plakate upozorenja sa uputstvima i podijelio ih u lokalnoj turističkoj organizaciji, po agencijama, hotelima i kampovima. Iskustva u spasavanju planinara poput ovih ili onih povrijeđenih, ali i akcije evakuacije nastradalih brojna su i sežu godinama unazad. Na ovaj način pokušavamo da nerazumne urazumimo, uz preporuku da ovog trenutka ima dosta bezbjednih uspona prema kojim se treba kretati”, ističe Zoran-Šaco Vojinović.

Bonus video: