SNP: Krivična djela u oblasti privatizacije da ne zastarijevaju

SNP je i prilikom ranijih izmjena Krivičnog zakonika podnosio taj amandman koji tada ni predlagači, a ni većina u Parlamentu nije prihvatila
69 pregleda 0 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Snežana Jonica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.06.2013. 17:18h

Socijalistička narodna partija amandmanski će djelovati na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, a poslanica te stranke Snežana Jonica navela je da je neophodno da se uvaže njihovi zahtjevi da krivična djela iz oblasti privatizacije ne zastarijevaju.

“Propisivanjem da krivična djela iz oblasti privatizacije ne zastarijevaju pruža se mogućnost da korak po korak sve nedozvoljene radnje koje su sprovodjene u ovim postupcima budu rasvjetljene i sankcionisane”, saopštila je ona.

SNP je i prilikom ranijih izmjena Krivičnog zakonika podnosio taj amandman koji tada ni predlagači, a ni većina u Parlamentu nije prihvatila. Ona je najavila da će predložiti i pooštravanje kazni za seksualne delikte čije su žrtve djeca, jer su u važećem zakonu nepropisivo niske.

Problem može nastati, kako smatra Jonica u slučajevima kada se kazna od tri ili više godina ublaži na godinu dana

Za odljubu nad nemoćnim lice, djetetom i odljubu zloupotrebom položaja propisana je sadašnjim zakonom kazna od jedne do deset godina.

“Nevjerovatna je i kazna za podvodjenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa kod kojeg za „podvodioca“ propisana kazna od 3 mjeseca do 5 godina, što omogućava da ovo djelo bude kažnjeno sa samo 3 mjeseca zatvora”, navela je Jonica.

Ona je navela i da postoje značajni nedostaci rješenja da se kazna zatvora izdržava u prostorijama za stanovanje i to za kaznu do jedne godine.

Problem može nastati, kako smatra Jonica u slučajevima kada se kazna od tri ili više godina ublaži na godinu dana, pa zato počinioci djela kao što su ubistvo u mah, navođenje na samoubistvo, teška tjelesna povreda, zlostavljaje i mučenje, ali i silovanje, odljuba, imaju pravo na izdržavanje kazne kod kuće.

Bonus video: