Tunel Sozina uveliko radi, a našeg novca nema

Savićevići iz Bara više od deceniju ne mogu da dobiju novac za eksproprisano zemljište u Sotonićima
214 pregleda 9 komentar(a)
Sozina, Foto: Zoran Đurić
Sozina, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.06.2013. 07:11h

Vojislav i Zoran Savićević iz Bara deset godina čekaju novac za svoje zemljište u crmničkom selu Sotonići, koje je eksproprisano za potrebe gradnje tunela Sozina.

Preko njihove bivše parcele od 6.052 kvadratna metra sada prelazi put između tunela Sozina i Raš.

Prema sporazumu, Savićevićima je „Monteput“ DOO isplatio dio novca za to zemljište, a preduzeće je, prema Zakonu o eksproprijaciji, bilo dužno da isplati cijeli iznos.

“Narod svaki dan plaća prolazak kroz tunel, a sa njime i ja sam, pa, umjesto da osjetim makar malo koristi od prodaje placa, dao sam značajan lični doprinos otplati kredita za gradnju tunela, jer ovih sedam godina prosječno tri put nedjeljno prolazim kroz Sozinu na putu do imanja u Sotonićima”

Sud je prvo utvrdio da treba da bude isplaćeno 38.000 eura, pa je kasnije taj iznos smanjio na 29.459 eura.

Troškovi se, kazao je Savićević, samo gomilaju i sada iznose oko 5.000 eura.

Zemljište je, dodao je on, davno uzeto.

“Narod svaki dan plaća prolazak kroz tunel, a sa njime i ja sam, pa, umjesto da osjetim makar malo koristi od prodaje placa, dao sam značajan lični doprinos otplati kredita za gradnju tunela, jer ovih sedam godina prosječno tri put nedjeljno prolazim kroz Sozinu na putu do imanja u Sotonićima”, rekao je Savićević.

Monteput: I naš je interes da se brzo završi

“Stranka smo u postupku i nijesmo u mogućnosti da utičemo na dužinu trajanja sudskog postupka, osim u slučajevima kada treba prigovoriti procjenama vještaka, jer je u konkretnom slučaju predmet spora visina cijene eksproprisanog zemljišta.

Naprotiv, naš je interes da sudski postupak što kraće traje zbog manjih administrativnih sudskih i troškova vještačenja. U ovom predmetu je zaključena rasprava i donešena prvostepena odluka na koju su obje strane uložile žalbu Višem sudu u Podgorici”, navodi se u dopisu koji je potpisao direktor „Monteputa“ mr Goran Vujović.

Bonus video: