TO Tivat ponovo na graničnom prelazu u marini

Inače, prema danas objavljenim podacima, u svim vidovima registrovanog smještaja u Tivtu trenutno boravi 6.198 zvanilno rpijavljenih gostiju, što je 17 odsto više nego na isti dan prošle godine
204 pregleda 0 komentar(a)
Tivat Grad, Foto: Siniša Luković
Tivat Grad, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.07.2018. 10:40h

Turistička organizacija Tivat od danas koristi novu lokacija za prijavu boravka plovnih objekata i naplatu boravišne takse za jahte, u dijelu tzv. carinskog terminala Porto Montenegra.

"Ova lokacija je privremeno rješenje, koje je za ovu namjenu ustupilo Ministarstvo unutrašnjih poslova CG, odnosno Granična policija. Koristiće se do opremanja posebnog prostora u istom dijelu koji će u buduće upotrebljavatu predstavnici TO Tivat. Osposobljavanje te prostorije je planirano za početak sledećeg mjeseca, u realizaciji predstavnika Porto Montenegro kompanije", saopšteno je danas iz TO Tivat.

Predstavnicima TO Tivat je nedavno, odlukom ministra saobraćaja Osmana Nurkovića, uskraćeno gostoprimstvo u dijelu objekata Lučke kapetanije Kotor-Ispostava Tivat na graničnom prelazu u marini Porto Montenegro gdje se inače, sve jahte moraju prijavuti i završiti proceduru prelaska državne granice. Plaćanje boravišne takse za jahte, jedan je od djelova te procedure prije nego što se jahtui izda vinjeta kao odobrenje za plovidbu terotorijalnim morem Crne Gore. Prihodi od naplate boravišne takse za jahte jedni od značajnijih izvora finansiranja TO Tivta, a ona je proteklih dana, nakon što su im predstavnici Luke kapetanije otkazali gostoprimstvo, vršena u prostorijama TO Tivat u centru grada, što je neefikasno i nepraktično za kontrolu da li sve jahte koje uplove u marinu zapravo i plate obaveznu taksu lokalnoj TO.

Shodno Zakonu o boravišnoj taksi za plovne objekte nautičkog turizma koji propisuje da svaki strani plovni objekat (brod ili jahta sa ugrađenim ležajevima koji se koriste za odmor, sport, rekreaciju, razonodu, krstarenja...) koji boravi u teritorijalnom moru Crne Gore, je u obavezi da plati boravišnu taksu. Visina takse zavisi od vremenskog perioda njihovog boravka u Crnoj Gori i od dužine plovila i ona se kreće od 5 eura za jahtu dužine do sedam metara koja u Crnoj Gori ostaje sedam dana, do maksimalnih 120 eura za brod dužine preko 20 metara, koji se u našoj državi zadržava do godinu dana. Taksa je prihod Turističke organizacije opštine na čijoj je teritoriji strana jahta obavila administrativnu proceduru prelaska državne granice.

Inače, prema danas objavljenim podacima, u svim vidovima registrovanog smještaja u Tivtu trenutno boravi 6.198 zvanilno rpijavljenih gostiju, što je 17 odsto više nego na isti dan prošle godine. Od ukupnog broja gostiju njih 6.101 su stranci, a samo 97 su turisti iz Crne Gore. Najviše posjetilaca boravi u privatnom smještaju – njih 5.182. U hotelima ljetuje 839, odmaralištima 127, a u kampovima 50 turista. Siniš

Bonus video: