Svaku noć gruva od Platamuna do Bigova: Krivolovci ubijaju jata riba

Uprkos haotičnom stanju, Upravi za inspekcijske poslove, nije prijavljen nijedan slučaj
209 pregleda 24 komentar(a)
ribolov, krivolovci, krivolov, Foto: Anto Baković
ribolov, krivolovci, krivolov, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 16.06.2013. 08:57h

Gotovo svaki nepristupačni dio crnogorske obale raj je za brojne krivolovce, a pravi rat među takozvanim dinamitašima vodi se u akvatorijumu između rta Platamuni i Bigova, gdje svakodnevno odjekuju detonacije.

Strme litice , koje se okomito spuštaju u more kod Platamuna, omogućavaju krivolovcima da nesmetano bacaju dinamit i na taj način izlovljavaju ribu. Da je zavladao haos u morskom ribolovu potvrđuje i nekoliko ribara, koji su “Vijestima” ispričali da su jednostavno nemoćni da se bore sa tim.

Uprkos haotičnom stanju, Upravi za inspekcijske poslove (UIP), u čijoj je nadležnosti i morski ribolov, nije prijavljen nijedan slučaj nelegalnog izlova ribe. Ta inspekcija formirala je Štab za praćenje turističke sezone, koji će se, između ostalog, baviti uređenjem oblasti morskog ribolova i prodaje ribe i morskih organizama, a inspektori UIP-a, u saradnji sa Plovnom jedinicom policije, od sjutra kreću sa pojačanom kontrolom crnogorskog akvatorijuma, rekao je pomoćnik direktora UIP Zoran Magdalinić.

Ribari sa kojima su “Vijesti” razgovarale ukazali su na više problema. Neki od njih su eksploziv, nekontrolisano postavljanje velikih mreža i noćno ronjenje.

“Svi to znaju i svi ćute. Baca se eksploziv sa obale, sa stijena, mi to vidimo dok idemo barakama", priča jedan od ribara

“To su sve naše komšije i svi znamo kako se to radi. Nekada ih je manje, nekada više, ali nikako da prestane da se baca dinamit. Od prije tri godine, kada je policijski inspektor koji je zavodio red otišao u penziju, ponovo je zavladao haos”, priča jedan od ribara, koji je zbog straha od najbližih komšija i prijatelja koji se bave nelegalnim ribolovom, insistirao na anonimnosti.

On tvrdi da je prije par dana kod Platamuna bačen eksploziv i da je izlovljeno 300 kilograma ribe, koja je potom prodata na budvanskoj pijaci.

“Svi to znaju i svi ćute. Baca se eksploziv sa obale, sa stijena, mi to vidimo dok idemo barakama. Čekaju da prođe jato riba i onda bace dinamit. Osim toga, mi koji imamo dozvole za mreže ne možemo da ih postavimo, jer ih samo od Platamuna do Bigova ima na stotine koje su kilometrima duge”, rekao je ribar.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju...

Bonus video: