Veliki majstor Velike lože CG: Ima nas dovoljno da čuvamo prave vrijednosti

Nedavno izabrani veliki majstor Velike lože za „Vijesti nedjeljom” o masonskoj organizaciji u Crnoj Gori, o broju, uticaju i ciljevima...
3853 pregleda 72 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2013. 14:30h

Bratstvo slobodnih zidara u Crnoj Gori u četiri pomjesne lože broji nešto više od stotinu masona. Novinar Dragoljub – Duško Vuković, nedavno izbrani veliki majstor Velike lože Crne Gore za “Vijesti nedjeljom” govori o masoneriji uopšte i snazi i uticaju slobodnih zidara u sredini koja sa velikom skepsom gleda na tu “tajnu i moćnu” organizaciju.

Vuković kaže da masone ne okuplja materijalni i posebno ne lični interes nego potreba da se čuvaju prave i trajne vrijednosti.

Koliko su masoni danas uticajni u Crnoj Gori?

Volio bih kada bi svaki crnogorski mason kao pojedinac bio od svoga užeg i šireg okruženja prepoznat kao pošten, istinoljubiv, pravdoljubiv, tolerantan i spreman da „ne okreće leđa nevolji i bijedi“ već da pomogne drugima bez i primisli da će mu se to isplatiti.

Ako je to tako - nezavisno od toga što okruženje za nekoga zna ili ne zna da je mason - onda bih mogao da kažem da su masoni, bez obzira na nevelik broj, uticajni u Crnoj Gori, uticajni u smislu da budu uzorni u svojoj radnoj i svakoj drugoj sredini, da „svijetle“, kako je Buda tražio od svojih učenika.

Mogu li slobodni zidari da utiču na ovdašnje političke i ekonomske tokove?

Regularne masonske organizacije, kojima pripada i Velika loža Crne Gore, nijesu nikakve interesne grupe čiji je cilj da svojim djelovanjem direktno utiču na političke i ekonomske tokove, niti na bilo koji drugi vid života ljudi, kako bi to ishodovalo neki po njih povoljan rezultat. Masoni su, prije svega, čuvari drevne duhovne baštine čovječanstva i njihova se misija ogleda u održavanju vladavine duha i moralnih vrijednosti, te njegovanju bratske ljubavi i tolerancije među ljudima.

Masoni žele da učine ljude boljim a svijet humanijim, što znači da svojim djelovanjem žele da utiču i na političke i ekonomske tokove, ali to čine isključivo kroz rad na vlastitom duhovnom i moralnom uzdizanju, što će ih činiti uzornijim i odgovornijim profesionalcima i građanima. Onaj ko ne čini tako može biti član masonskog bratstva, ali on ne djeluje u masonskom duhu.

Koliko članova ima bratstvo slobodnih zidara u Crnoj Gori?

Velika loža Crne Gore ima više od stotinu članova na majstorskom, pomoćničkom i učeničkom stepenu i oni su organizovani u četiri pomjesne lože, od kojih je prva, loža „Montenegro“, osnovana marta 1993. godine. Postoje još lože „Zora“, „Luča mikrokozma“ i „Garibaldi“.

Kako se dospijeva u masonske krugove, kako ’regrutujete’ zidare?

Postoji precizna procedura koja je propisana Statutom Velike lože Crne Gore, a koja se temelji na principima i regulama koji postoje vjekovima u regularnoj masoneriji. Nije dovoljna samo nečija želja da postane mason, već on mora od onih koji to već jesu biti prepoznat kao „slobodan čovjek na dobrom glasu“, kako se to masonskim žargonom kaže.

Kada masoni prepoznaju nekoga kao takvog, onda mu to i kažu, ne utičući ni na koji način na njegovu konačnu odluku. Ako se potencijalni kandidat, nakon što dobije sva potrebna objašnjenja, odluči da pristupi bratstvu, njega moraju, kao jemci, nekoj pomjesnoj loži preporučiti dvojica članova masona majstora.

Prije nego majstori u loži budu tajno glasali za ili protiv prijema, on je dužan da dostavi potvrdu da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi nikakav krivični postupak. Ako prilikom glasanja (balotaže) samo jedan majstor bude protiv prijema, kandidat ne postaje slobodnozidarski učenik.

Ima li vas u parlamentu, Vladi, sudovima, tužilaštvu?

Kada bih vam odgovorio precizno na ovo pitanje, onda bih učinio uslugu čaršiji i podstakao je na nagađanje i licitiranje, a to ne želim da činim.

Šta mislite o drugoj „loži“ o kojoj se nadavno pisalo u medijima?

Pretpostavljam da mislite na organizaciju koja se samoproglasila masonskom i koja je lanjske godine bila predmet znatiželje crnogorske javnosti?

Gledano iz perspektive Velike lože Crne Gore, koja je dio regularne svjetske masonerije, organizacija o kojoj govorite je iregularna i mi sa njom niti imamo niti bi, shodno principima i pravilima, smjeli imati bilo kakve odnose.

Naravno, svuda u svijetu postoje razne organizacije koje sebe nazivaju masonskim i koje se, u manjoj ili većoj mjeri, pridržavaju nekih principa na kojima počiva regularna masonerija. Ja ne znam tačno kojoj od njih pripada organizacija o kojoj je ovdje riječ i da li, uopšte, pripada nekoj od njih ili je riječ o nekoj endemičnoj vrsti.

Ova iregularnost, svakako, ne znači da u toj organizaciji nema pojedinaca koji po svojim ljudskim kvalitetima zaslužuju da budu u regularnoj masonskoj organizaciji.

Ko određuje koja je masonska loža „prava“?

Iz perspektive regularne masonerije, prava, kako vi kažete, je ona velika masonska loža koja je nastala na propisani način i koju kao takvu priznaju ostale regularne velike lože u svijetu i tako je uključuju u bratski lanac. Priznanje Ujedinjene Velike lože Engleske, koja se u regularnoj masoneriji smatra majkom svih velikih loža u svijetu, za novoosnovanu veliku ložu je krunski dokaz njene regularnosti. Velika loža Crne Gore je to priznanje dobila veoma brzo nakon što je u nju simbolički unesena svjetlost 12. maja 2007. godine.

Kada ćete dobiti svoj ’hram’?

Nećemo ga nikada dobiti, ali ga hoćemo izgraditi jednoga dana. Nadam se da ćemo u relativno bliskoj budućnosti imati odgovarajući prostor u trajnom vlasništvu u kome ćemo moći da se sastajemo i radimo.

Ko Vas finansira?

Samofinansiramo se. Svaki član masonske lože je obavezan da plaća mjesečnu članarinu koja je za sve jednaka i nije velika. Osim toga, na svakom radu sva prisutna braća daju dobrovoljne priloge za zajedničku kasu. Imućnija braća, naravno, mogu da doniraju veće sume novca ili pruže neku drugu vrstu pomoći koja je neophodna za normalan rad pomjesnih loža ili Velike lože. I oni to čine. Pomoć je, takođe, uobičajena forma solidarnosti među bratskim velikim ložama u svijetu.

Jedini novinar u bratstvu

Ko su masoni u Crnoj Gori: profesori, pravnici, političari, advokati, novinari...? Ko prednjači brojem?

...Umjetnici, ljekari, poslovni ljudi, činovnici...? Šalim se, ali je činjenica da u Velikoj loži Crne Gore ima ljudi raznih profesija i da nijedna nije dominantna.

Nijesmo pravili statistiku u vezi sa tim, tako da vam i ne mogu reći koga ima najviše, ali mogu koga ima najmanje, pošto sam jedini novinar u bratstvu, mada se i ja odavno više bavim medijima iz perspektive koja nije pretežno novinarska.

Može li se istovremeno biti mason i novinar?

U slobodnozidarskoj filozofiji i etici nema ničega što bi, na bilo koji način, bilo u suprotnosti sa novinarskom etikom.

Jedini hendikep na koji dobrovoljno pristaje novinar koji uđe u bratstvo je što se zakletvom obavezuje na diskreciju, u smislu da ne otkriva identitet drugih članova lože i ne govori izvan bratstva o onome o čemu sa braćom u loži razgovara.

No, pošto u tim razgovorima nema ničega što bi javnost trebalo da zna, onda jedino ostaje uskraćena čaršija.

Galerija

Bonus video: