Policija nije dozvolila NVO aktivistima da uđu na Adu

Ulcinjska rivijera koja gazduje nudističkim naseljem na Adi već godinama vrši naplatu na ostrvo - 5 eura za auto i euro po osobi
61 pregleda 0 komentar(a)
Ada Bojana rampa, Foto: Samir Adrović
Ada Bojana rampa, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 15.06.2013. 19:06h

Aktivisti Mogula, Građanske alijanse i MANS-a su na naplatnoj rampi, na Adi, održali performans "Oslobodimo prolaz" ali im policija nije dozvolila da uđu na ostrvo. Direktor Mogula Džemal Perović kazao je da je ta NVO utvrdila da je rampa postavljena na regionalnoj saobraćajnici ER-17 Ulcinj - Ada.

"Zato je potpuno paradoksalno da na ovom mjestu postoji kapija i još gore da neko naplaćuje ulaz ", kazao je Perović na performansu koji je izazvao veće interesovanje policije nego mještana.

Ulcinjska rivijera koja gazduje nudističkim naseljem na Adi već godinama vrši naplatu na ostrvo - 5 eura za auto i euro po osobi. Perović je naglasio da ulcinjski hotelijer to radi nezakonito iako se kao razlog za naplatu poziva na specifičnost plaže.

"U prepisci sa Morskim dobrom, utvrdili smo da to ovdje nije slučaj. A i da jeste, ta specifičnost se naplaćuje na kupalištu, a ne na saobraćajnici", kazao je Perović.

On je pozvao na saradnju i solidarnost.

"Moramo biti zajedno u situaciji kada su blokirane institucije sistema. Dokaz za to je ovoliko prisustvo policije, iako nije bilo potrebe", kazao je Perović na neobičnom skupu koji je policija čak i snimala. Pozvao je inspektore da što prije dođu i utvrde činjenično stanje.

"Umesto da su ovdje, oni su okupirali grad", kazao je Perović.

Abazović: Prijave i protiv Konjevića i Elezovića

Darko Ivanović iz Građanske alijanse kazao je da je ta NVO podnijela krivičnu prijavu protiv Ulcinjske rivijere, odnosno osoba koji sprovode naplatu na rampi. On je, pokazujući na crnogorsku zastavu koja se vijori iznad kapije pitao da li joj je tu zaista i mjesto.

"Na ovom mjestu ispod ove zastave krše se Ustav, zakoni i evropske konvencije o slobodi kretanja. Kazna za to djelo je i do tri godine", kazao je Ivanović. On je poručio Ulcinjanima da niko ne može da blokira put koji su platili njihovi preci.

"To mogu samo kabadahije koje stoje iza svega ovoga ", kazao je Ivanović.

Predstavnik MANS-a Dejan Milovac istakao je da Ulcinjska rijera odavno pod lupom ne nevladine organizacije.

"Ada se čuva tako što se i plaćaju porezi od naplate na kapiju. Mi u MANS-u sumnjamo da Mikan Zec i kompanija koja upravlja ostrvom to zaista i rade", kazao je Milovac. On je najavio da će MANS uskoro izaći u javnost sa detaljnim podacima o poslovanju Ulcinjske rivijere.

"U svakom slučaju, tu nijesu čista posla", kazao je on.

Poslanik Dritan Abazović kazao je "Vijestima" da je osim Ulcinjske rivijere za nasilje nad svima koji žele da uživaju u čarima Ade, kriva i policija.

"Ako policija nije spremna da otvori javni put, pitam ministra Konjevića da li njegova funkcija uopšte ima smisla", kazao je Abazović.

On je naveo da bi osim odgovornih u Ulcinjskoj rivijeri krivičnu prijavu već sjutra trebalo podnijeti i protiv Konjevića i šefa ulcinjske ispostave policije Rudolfa Elezovića.

Performansu su pored ostalog prisustvovali i poslanik Ljuljana Đurašković, odbornik SNP-a Andrija Ćetković.

Bonus video: