Gorjanc Prelević: Sudski savjet ne ispunjava zadate ciljeve

Predsjednica Sudskog savjeta vesna medenica međutim smatra da je Sudski savjet ostvario svoj fundamentalni cilj, a to je daje sačuvao samostanost i nezavisnost...
78 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 15:57h

Sudski savjet nije ispunio važne ciljeve i zadatke iz Akcionog plana u pogledu unapređenja mehanizama za ocjenjivanje rada sudija i postupka njihovog imenovanja, saopštila je Izvršni direktor Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević.

Ona je, predstavljajući Analizu HRA o radu Sudskog savjeta u periodu od njegovog osnivanja 2008. godine, kazala da je te ciljeve Savjet trebalo da ispuni ispuni još u oktobru 2010.

“U analizi konstatujemo da sam Sudski savjet nije odgovoran za ustavni i zakonski okvir svog djelovanja, ali primjećujemo da nije ispunio važne ciljeve i zadatke iz svog Akcionog plana posebno u pogledu unapređenja mehanizama za ocjenjivanje rada sudije” i “unapređenje postupka imenovanja sudija”, kazala je Gorjanc Prelević.

Ona smatra da nije opravdano zakonsko rješenje kojim je 2011. isključena obaveza Savjeta da donosi i prati ispunjenje svog Akcionog plana.

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Medenica, međutim, smatra da je Sudski savjet ostvario svoj fundamentalni cilj, a to je daje sačuvao samostanost i nezavisnost, podigao efikasnost i efektivnost i veću pouzdanost sudskog sistema što je preporuka za otvaranje pregovora sa Evropskom komisijom..

Gorjanc Prelević je kazala da ohrabruje činjenica da je reforma Ustava u toku i da su Nacrtom Akcionog plana za poglavlje 23 predviđene mjere kje bi mogle dovesti do ispunjavanje velikog broja preporuka iz Analize i smatra da se rokovi moraju skratiti. Medenica se složila s ocjenom da se rokovi za ispunjavanje tih obaveza moraju skratiti.

Sa današnje prezentacije (Foto: Savo Prelević)

“Mi nemamo vremena za eksperimente i nemamo pravo na popravni ispit ,imamo dovoljno evropskog iskustva da pojedine obaveze završimo u kraćem roku. Mi smo to I predložili, da li će biti usvojeno vidjećemo”,rekla je Medenica.

U analizi se navodi da je do izmjene Zakona o Sudskom savjetu od predviđenih 61 zadataka za ispunjavanje 12 strateških ciljeva iz AP-a u predviđenom roku nije biilo realizovano čak 38 obaveza I do avgusta 2011 nijedan od 12 strateških ciljeva nije bio ostvaren.

“Sudski savjet trebalo bi da radi transparentnije, da kvalitetnije obrazlaže svoje odluke, da bi nam svima bilo jasno da su najbolji kandidati izabrani za sudiju ili napredovanje”, ocijenila je ona. Medenica se slaže sa ocjenom da se moraju raditi na kriterijumi ali da će suštinski problem biti ko ocjenjuje rad sudija koji se biraju.

Nije se saglasila da oni ne postoje navodeći da su uslovi za napredovanje ,broj potvrđeni odluka, rokovi, poštovanje smjernica viših instanci...

Na primjedbu da su obrazloženja o izboru kandidata šablonska Medenica je rekla da se u jednom rješenju ne može obrazlagati za sve prijavljene kandidate zaššto su prošli ili odbijeni ali da svaki kandidat ima mogućnos uvida u odluke i sudske zaštite što nije praksa mnogih zemalja članica EU.

Radulović: Ne postoje jasni kriterijumi

Koautor Analize advokat Veselin Radulović je naveo da u odlukama o izboru ne potoji obrazloženje zašto nije izabran kandidat koji ima 15 godina iskustva u sudstvu već kandidat koji ima šest godina iskustva u drugoj profesiji. Medenica je rekla da članovi Savjeta glasaju svako po svom ličnom nahođenju.

Šef sektora za politiku evropske integracije i privredu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Alberto Kamarata kazao je da je bitno usaglasiti glavne principe sudstva i da se postigne usaglašenost oko načina njihove implementacije.

“Jedna od ključnih preporuka EU je da se izbor sudije vrši na osnovu zasluga, kao i njihovo napredovanje”, naveo je on. Kamarata je kazao da je potrebno nastaviti sa praćenjem realizacije akcionih planova, navodeći da će evropska Komisija imati odgovornost u tom smislu.

“Siguran sam da ćemo svi mi građani ivestitori i preduzeća biti uključeni u taj proces realizacije AP”, rekao je on.

Galerija

Bonus video: