Preminuo Jaša Alfandari

Alfandari će biti sahranjen u Subotici
271 pregleda 1 komentar(a)
Jaša Alfandari, Foto: Privatna arhiva
Jaša Alfandari, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.07.2018. 13:48h

Predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaša Alfandari preminuo u 72. godini.

Kako je saopšteno iz Jevrejske zajednice, Alfandari će biti sahranjen u Subotici.

Jevrejska zajednica Crne Gore naknadno će obavijestiti javnost o mjestu i vremenu komemoracije.

Jaša Alfandari ostaće upamćen kao veliki prijatelj Crne Gore, obnovitelj i ujedinitelj religijskog života Jevreja na ovim prostorima, kao erudita i humanista. Imao je nemjerljivu ulogu u razvijanju dobrih međuljudskih i međureligijskih odnosa, i u afirmaciji prava ne samo pripadnika manjinskih nacionalnih i vjerskih zajednica. Njegova zalaganja za bolji i pravedniji svijet posebno su došla do izražaja u Crnoj Gori.

Jaša Alfandari rođen je u Subotici 28. avgusta 1946. godine. Najveći dio života proveo je u Izraelu, gdje je obavljao poslove od značaja za tu državu. Posljednjih 25 godina proveo je u Crnoj Gori gdje je formirao Jevrejsku zajednicu.

Iza sebe je ostavio suprugu, petoro djece i šestoro unučadi.

Premijer Marković uputio saučešće porodici Alfandari i Jevrejskoj zajednici CG: Jaša je svakodnevno doprinosio multikonfesionalnom skladu u Crnoj Gori i u regionu

Predsjednik Vlade Duško Marković izrazio je u ime Vlade i u lično ime saučešće porodici preminulog predsjednika Jevrejske zajednice Crne Gore Jaše Alfandarija i Jevrejskoj zajednici Crne Gore.

„Istinski posvećen ideji mira, tolerancije i poštovanja ljudskih prava, Jaša je svojom požrtvovanošću svakodnevno doprinosio multikonfesionalnom skladu u Crnoj Gori, i u regionu. Dakle, vama je bio blizak, a našem demokratskom društvu važan i odan. 'Suviše sam mali da bih mogao da odlučujem šta je ispravno, a šta ne. Cijela naša religija je koncipirana na principu slobode” - govorio je. Zato danas, kada se Crna Gora oprašta od svog prijatelja, a Jevrejska zajednica Crne Gore od svog osnivača, ostaje nam obaveza da zajednički, sjećajući se velikog čovjeka i humaniste, nastavimo njegovu misiju očuvanja ideje slobode i tolerancije, kao temeljnih civilizacijskih vrijednosti“ – navodi se u telegramu saučešća predsjednika Vlade Duška Markovića upućenom porodici Alfandari i Jevrejskoj zajednici Crne Gore.

Krivokapić poslao telegram saučešća Jevrejskoj zajednici Crne Gore

Predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić je povodom smrti Afandarija uputio telegram saučešća Jevrejskoj Zajednici Crne Gore.

"U sjećanje na radost koju smo imali kada je Vaša zajednica formirana u Crnoj Gori, kao još jedan biser u nizu multikulturalnog bivstvovanja Crne Gore. Danas sa tugom moramo reći hvala Vašem predsjedniku koji je dao nemjerljiv doprinos da država Crna Gora uđe u krug zemalja đe Vaša vjera uči zajedništvu skromnosti življenja i stvaranja. Povodom smrti Jaše Afandarija, u ime Socijaldemokratske Partije Crne Gore i u moje ime - primite najiskrenije saučešće", navodi se u telegramu saučešća Krivokapića.

Bonus video: