Turisti iz BiH će nakon 1. jula prije izabrati CG nego Hrvatsku za ljetovanje

"Mi smo ionako povoljniji sa cijenama u odnosu na Hrvatsku"
104 pregleda 8 komentar(a)
plaža Jaz, Foto: Luka Zeković
plaža Jaz, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.06.2013. 08:30h

Poslije odluke da od 1. jula za dan boravka u Hrvatskoj treba pokazati 100 eura, građani BiH, naročito oni iz Republike Srpske vjerovatno će početi da zaobilaze Hrvatsko primorje, pišu Večernje novosti.

Informacija o odluci je potvrđena iz MUP-a Hrvatske koji su istakli da je to u skladu sa propisima i zakonskom regulativom Hrvatske i EU, jer građani BiH od 1. jula "ne ulaze više u Hrvatsku, nego u EU".

Napominju kako će osoba koja posjeduje ovejreno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske ili dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu, biti dužna predočiti dokaz o posjedovanju 50 eura po danu.

Iz Crne Gore već najavljuju da oni građanima BiH neće tražiti "posjedovanje 100 eura po danu", te da je sve što će tražiti na granici - važeća lična karta ili pasoš za maloletno dijete.

"Mi smo ionako povoljniji sa cijenama u odnosu na Hrvatsku. Osim toga, Vlada Crne Gore dala je instrukciju da se turisti na granici ne zadržavaju nego da se propuštaju kako se ne bi stvarale gužve", kaže Faruk Čaluk, iz Turističke zajednice Crne Gore u Sarajevu.

Građani Banjaluke i Republike Srpske, koji su prethodnih godina najčešće na ljetovanje odlazili u Crnu Goru ili Hrvatsku, kažu da će ih, ako su do sada i imali dilemu, ulazak Hrvatske u EU zasigurno opredijeliti da se za ljetovanje odluče za južnijeg susjeda.

"Godinama prije sam sa porodicom letovao u Crnoj Gori, a prošle godine sam bio u Vodicama u Hrvatskoj, gdje smo pronašli jeftin smeštaj. Zbog odluke o "100 eura po danu" sigurno se ove godine nećemo odlučiti za Hrvatsku. Prije ćemo u Crnu Goru, ako uopšte gdje i odemo, imajući u vidu finansijsku situaciju", kaže Banjalučanin Slobodan Marić.

Njegova sugrađanka Tanja Ostojić kaže da ni njoj ne pada na pamet da ove godine ide u Hrvatsku, te da će sa drugaricama na ljetovanje u Herceg Novi.

U turističkim agencijama u Banjaluci potvrđuju da prodaja aranžmana za Hrvatsku ove godine ide slabije,

Bonus video: