Rastoder bez plate, izbačen iz kabineta

Rastoder je ostao bez sredstava za život, potvrdio je za “Vijesti” njegov advokat Rifat Feratović, koji je uložio reviziju na presudu Vrhovnom sudu
138 pregleda 104 komentar(a)
Šerbo Rastoder, Foto: Savo Prelević
Šerbo Rastoder, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.06.2013. 07:07h

Osnovni sud u Baru blokirao je račun akademika dr Šerba Rastodera kako bi naplatio 1.330 eura sudskih troškova, nakon što je presuda protiv njega za kršenje autorskih prava postala izvršna.

Rastoder je tako ostao bez sredstava za život, potvrdio je za “Vijesti” njegov advokat Rifat Feratović, koji je uložio reviziju na presudu Vrhovnom sudu.

“O njoj još nije raspravljano, ali revizija ne odlaže izvršenje pravosnažne presude”, objasnio je advokat.

Viši sud u Podgorici potvrdio je krajem prošle godine presudu barskog Osnovnog suda kojom je profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću osuđen da je povrijedio autorska prava kolege i premijerovog savjetnika dr Živka Andrijaševića.

Sud je takođe obavezao akademika da o svom trošku javno objavi presudu, kao i da plati 1.330 eura sudskih troškova.

Profesor Rastoder, kako je rekao, nije dobio pravosnažnu, a ni izvršnu presudu, pa je bio zatečen kada je otišao da podigne platu i našao prazan račun u banci.

"Koliko znam, po Zakonu o radu imaju prava da uzmu najviše jednu trećinu plate. Mnogo je nedoumica i silom prilika sam počeo da se bavim čitanjem zakona", rekao je on "Vijestima".

Andrijašević je tužio kolegu, koji mu je bio mentor, da je neovlašćeno koristio djelove tekstova iz njegovih knjiga pišući udžbenik "Buduća prošlost". Radi se o knjigama "Istorija Crne Gore u 55 priča", "Istorijski leksikon Crne Gore". "Istorija Crne Gore od najstarijih vremena do 2003" i "Državna ideologija Crne Gore od 1878-1918".

Rastoder je krivicu negirao na sudu, podsjećajući da su oni radili zajedno, te da su neka od tih djela koautorstvo. I njegov advokat je u žalbi napisao da su pojedine knjige, čije je djelove akademik navodno prepisao, neobjavljene, dok je neke pisao sa Andrijaševićem.

Takođe je naveo da su u pitanju školski udžbenici, koji se inače pišu kao kompilacije. Međutim, Viši sud je, potvrdivši presudu barskog suda, zaključio da je "autorsko djelo zaštićeno bez obzira da li je objavljeno, neobjavljeno ili izdato".

Andrijašević presudom nije tražio nadoknadu štete zbog povrede autorskih prava, iako je za to postojao zakonski osnov.

Fakultet političkih nauka ga istjerao iz kabineta poslije skupa sa Lekićem

Nakon što je govorio na promociji knjige Miodraga Lekića, uoči predsjedničkih izbora, dr Šerba Rastodera su istjerali iz kabineta na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

"Kolega Saša Knežević, bivši urednik "Pobjede", mi je samo rekao da napustim kabinet koji sam djelio sa njim, bez ikakvog obrazloženja.

Iako sam jedini redovni profesor, nemam kabinet i sjedim sa gostujućim profesorima u prostoriji koju koriste spremačice", rekao je on.

Bonus video: