Vijeće fakulteta odlučilo: Na prvu godinu prava samo studenti "na budžetu"

Kako je “Vijestima” nezvanično rečeno sa tog fakulteta zaposleni su u šoku nakon takve odluke Vijeća, ističući da ne znaju šta se time želi postići
86 pregleda 26 komentar(a)
Pravni fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pravni fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.06.2013. 17:25h

Vijeće Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore podržalo je prijedlog dekana Dragana Radonjića da ta univerzitetska jedinica studijske 2013- 2014. ne upisuje samofinansirajuće studente na prvu godinu prava. Ta odluka obuhvatila je i smjer Bezbjednost i kriminalistika gdje su upisivani samo samofinansirajući studenti, kao i fakultete u Budvi i Bijelom Polju.

Kako je “Vijestima” nezvanično rečeno sa tog fakulteta zaposleni su u šoku nakon takve odluke Vijeća, ističući da ne znaju šta se time želi postići. Kako je kazao jedan od profesora, takva odluka natjeraće studente da biraju pravne fakultete na privatnim univerzitetima, te zato državni nema koristi od takve brzopleto donijete odluke.

“Vijesti” juče nijesu uspjele dobiti zvanične informacije od dekana Radonjića koji se nije javljao na pozive, niti odgovarao na poruke. Navodno ni na sjednici Vijeća kada je donijeta odluka nijesu prisustvovali svi članovi.

Navodno je do odluke da ove godine ne bude samofinansirajućih brucoša došlo nakon što je na kolegijumu rektora donesena odluka da se fakultetima oduzima sav novac od samofinansirajućih studenata kako bi UCG vraćao milionske dugove.

Juče su se pored informacije o tome da neće biti samofinansirajućih studenata mediji objavili da obustava važi za upis na fakultet u Budvi i studije Bezbjednosti i kriminalistike, kao i magistarske studije na smjerovima građanskopravni, materijalnopravni i krivičnopravni.

Ipak, ni jedan od ova dva predloga juče se nije našao na sjednici Senata UCG. Iz rektorata je saopšteno nakon sjednice da nije bilo riječi o upisu na Pravni fakultet.

“Na danas održanoj sjednici Senata Univerziteta Crne Gore to pitanje nije otvarano, ni razmatrano. Kada o tome budu raspravljali organi Univerziteta, o tome ćemo vas obavijestiti”, saopštila je portparolka Emilija Rabrenović.

Ipak, Pravni fakultet može dati samo predlog, ali ne i konačnu odluku koju donosi UO UCG. Ova odluka Pravnog fakulteta mogla bi se naći na dnevnom redu na već narednoj sjednici koja je najavljena za kraj naredne nedelje.

Nezvanično je sa UCG kazano “Vijestima” da ni jedan od članova Senata sa Pravnog fakulteta juče nije pomenuo to pitanje, ističući da se odluke o broju studenata ne mogu mijenjati iz časa u čas.

“Jedan predlog Pravnog fakulteta o upisu bio je u aprilu i on je krenuo ka Vladi na odlučivanje. Ne mogu se takve odluke mijenjati iz časa u čas”, kazao je jedan o članova senata.

Rukovodstvo Pravnog fakulteta bilo nezadovoljno Vladinim predlogom

Ono što je zbunjujuće je i to što je u aprilu taj fakultet imao drugačiji predlog za upis na studije koji je proslijedio UO, a UO dalje Vladi Crne Gore. Oni su tada predložili da na osnovne studije bude upisano 100 budžetskih i 100 samofinansirajućih studenata u Podgorici, 100 samofinansirajućih u Budvi, dok u Bijelom Polju nijesu planirali upis. Nakon toga Vlada je dodatno odobrila i 20 mjesta na fakultetu u Bijelom Polju, a kako “Vijesti” saznaju rukovodstvo Pravnog fakulteta nije bilo zadovoljno takvim predlogom. Na studiju Bezbjednost i kriminalistika u aprilu su predložili 100 samofinasirajućih studenata, na sedam smjerova na specijalističkim predložili su upis 60 budžetskih i 180 samofinansirajućih studenata, a na specijalističkim na kriminalistici 40 samofinanisrajućih. Na magistarskim su predložili upis 40 studenata na dva smjera.

Taj fakultet godinama je ubirao ogromne prihode od samofinasirajućih studenata kojih je godišnje upisivao oko 300. “Vijesti” su ranije pisale i o ogromnim honorarima koje su primali profesori za rad na tom fakultetu, a koji su za vremenski period od 20 mjeseci iznosili i blizu 90 hiljada eura.

Konkurs za upis na prvu godinu studija na UCG biće raspisan krajem juna, a Vlada je na jednoj od prethodnih sjednica odlučila da broj visokoškolaca za ovu studijsku godinu bude manji za 510 studenata. Iz budžeta će se finansirati 1.752 na osnovnim i 1.148 na specijalističkiim studijama.

Bonus video: