U Crnoj Gori je zabrinjavajuće malo dobrovoljnih davalaca krvi

"Samo zajedničkim naporima svih aktera uključenih u zdravstveno prosvjećivanje stanovništva možemo obezbijediti uspješnost funkcionisanja zdravstvenog sistema"
13 komentar(a)
davalac krvi, Foto: Beauty-health.in
davalac krvi, Foto: Beauty-health.in
Ažurirano: 13.06.2013. 15:24h

Nivo davalaštva krvi u Crnoj Gori je 2,5 odsto, dok je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da taj procenat bude četiri, kazala je "Vijestima" direktorka Zavoda za tansfuziju krvi dr Gordana Rašović.

Ona je povodom sjutrašnjeg Svjetskog dana davalaca krvi naglasila da je struktura davalaca nepovoljna, jer je svega 32,25 odsto dobrovoljnih, dok su ostali porodični, namjenski davoci.

SZO, sa druge strane, preporučuje da dobrovoljni čine 100 odsto davalaca.

„Prvi u nizu segmenata u transfuziološkoj djelatnosti, a u cilju pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite jedne zemlje, svakako je obezbjeđenje dovoljnih količina krvi od dobrovoljnih, nenamjenskih davaoca krvi“, kazala je Rašović.

Ona je rekla da samo zajedničkim naporima svih aktera uključenih u zdravstveno prosvjećivanje stanovništva o značaju obezbijeđenja dovoljnih količina sigurne krvi, možemo obezbijediti uspješnost funkcionisanja zdravstvenog sistema.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović podsjetio je na normative koje su usvojene kako bi se satvorio ambijent za obezbjeđivanje dovoljne količine krvi.

„Maksimalna sigurnost davaoca krvi, bolesnika i zdravstvenog osoblja, stalni su izazov za sve učesnike u procesu transfuzijske djelatnosti. Svjetska zdravstvena institucija i Savjet Evrope, kroz zakonske regulative, sve više insistiraju na unaprijeđenju kvaliteta u transfuzijskoj djelatnosti, sa ciljem da se postigne povjerenje bolesnika, ali i cjelokupne javnosti u sigurnost transfuzijskog liječenja“, kazao je on.

Jelena Dubak iz Crvenog krsta Crne Gore (CKCG) kazala je da je dobrovoljno davalaštvo krvi nezamjenjiva djelatnost, od opšteg društvenog značaja.

“Kvalitet rada zdravstvenog sistema u jednoj zemlji mjeri se, između ostalog, procentom broja stanovnika koji daju krv”, kazala je ona.

Dubak je napomenula da CKCG radi na kontinuiranoj edukaciji stanovništva o značaju dobbrovoljnog davalaštva, ali i organizuje akcije kojima se obezbjeđuju dovoljne količine sigurne krvi za potrebe zdravstvenopg sektora.

Crveni krst Crne Gore će u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, organizovati akciju dobrovoljnog davanja krvi u tržnom centru Delta city, danas, od 10 do 15 časova.

Planirano je da se među davaocima pojave državni zvaničnici i ambasadori.

Bonus video: