Trećina studenata uči da zadovolji očekivanja roditelja

Najveći broj studenata, njih 64,4 odsto procjenjuje da uči da bi jednog dana moglo da se zaposli
55 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2013. 13:10h

Skoro trećina crnogoskih studenata (28 odsto) uči da bi zadovoljila svoje roditelje, 27 odsto da bi dobilo stipendiju, a čak 17 odsto zbog mjesta u studentskom domu, pokazalo je istraživanje “Percepcija i prisustvo različitih oblika akademske prevare na Univrzitetu Crne Gore”.

Istraživanje su na uzorku od 836 studenata realizovali članovi Asocijacije integriteta”, uz podršku Centra za monitoring Cemi ipod pokroviteljstvom Fondacije za otvoreno društvo iz Budimpešte. Najviše ispitanika bilo je sa Pravnog, Ekonomskog i Filozofskog fakulteta.

Članica Asocijacije Dubravka Popović kazala je da skoro 51 odsto uči da bi jednog dana moglo da se zaposli, 49 odsto zato što ih saznavanje novih stvari ispunjava i 44 odsto da bi steklo diplomu.

“Kada je u pitanju motivacija za studiranje 71 odsto studenata izjavilo je da studira baš na tom fakukltetu zato što žele da se bave tom strukom, 61 jer voli taj smjer, oko polovina studira jer smatar da će se sa tim fakultetom lako zaposliti”, kazala je ona.

Prema rezultatima istraživanja 11 odsto studenata studira taj fakultet jer nije mogao da upiše ono što je htio, a isto oliko jer je to bila želja njihovih roditelja. Poražavajuć podatak je i da 11 odsto studenata ne zna zbog čega studira to što studira.

Istraživanje je pokazalo je da više od 50 odsto studenata smatra da više od polovina njihovih kolega vara na ispitima, dok svega 7,9 odsto studenata izjavilo je da nikada, ni pod kojim okolnostima nije koristio neki vid akademske prevare bilo da se radi o došaptavanju, otvaranju knjige...

"Najčešći vid akademske prevare je prepisivanje od kolega i njomse se koristilo čak 72 odsto studenata, dok je 16 odsto studenata odgovorilo da je to radilo stalno ili četo.

Znatno manji broj studenata se služio tehničkim uređajima za prepisivanje bar u jednoj prilici, njih 37 odsto. Plagiranje cijelog rada, odnosno, prepisivanje već postojećeg eseja, seminarskog je primjenjivalo 22 odsto bar u jednoj prilici, a 4,4 odsto je to radilo uviej ili često", kazala je Ana Selić iz Cemi-ja.

Skoro 13 odsto studenata je bar jednom pribjegavalo metodu zamjene identiteta na ispitu

Skoro 13 odsto studenata je bar jednom pribjegavalo metodu zamjene identiteta na ispitu, a to uvijek koristi 1.2 odsto. Više od 70 odsto visokoškolaca smatra da ne treba da prijavi kolegu ako vidi da vara na ispitu, dok više od pola smatra da je opravdano varati, ako većina to radi.

Istraživanje je pokazalo i da su najčešći razlozi akademskih prevara zbog toga što su rokovi između ispita preblizu (56 odsto), da je gradivo preteško (51 odsto), da profesor nepravedno ocjenjuje (49), kao i kad smatraju da je predmet nepotreban i neće im koristiti u samom poslu (49).

Sa druge strane više 60 odsto studenata je izjavilo da kada profesor interesannto objašnjava gradivio više uče, dok njih 55 odsto više rade nego što se traži onda kada ih taj predmet zanima.

Da im je važnije znanje nego ocjena smatra 50 odsto, trećina studenata (34 odsto) kazalo jeda uči amo onoliko koliko im treba da polože ispit, dok 32 odsto uči samo ono za šta je sigurno da će biti na ispitu.

Kada su u pitanju očekivanja od izabranog fakulteta, jedna trećina studeanta izjavila da je fakultet koji su upisali zadovoljio njihova očekivanja, dok 8,1 odsto smatra da uopšte nije zadovoljio njihova očekivanja.

UCG treba da promijeni pravilnik

Kao problem iz Asocijacije su prepoznali to što Pravilnik o disciplinskom postupku i odgovornosti studenata nije jasno definisao teže i lakše povrede studentskih prava i da su poslali incijativu za promjenu pravilnika Univerzitetu Crne Gore.

Kako su kazali često studenti koji teže povrede studentske obaveze budu kažnjeni najmanjim kaznama.

Galerija

Bonus video: