SAD ponosne na partnerstvo sa Crnom Gorom

"Jedna od ključnih stvari našeg partnerstva je i 12 godina USAID-ove pomoći vrijedne više od 243 miliona dolara" kazala je Su Kej Braun
7 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2013. 19:32h

Nakon punih 12 godina, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) zatvara svoj program u Crnoj Gori. Za taj period USAID je obezbijedio pomoć Crnoj Gori u iznosu od 243 milliona dolara.

Svečanim prijemom koji je organizovan u Vladinom domu na Cetinju, Američka ambasada zvanično je obilježila kraj svojih programa i podrške Crnoj Gori.

Domaćin prijema, Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Su K. Braun, kazala je da je ovo trenutak kada je Crna Gora napravila pomak u oblastima ekonomskog razvoja i demokratije.

"SAD su ponosne što su bile dio ovih dostignuća kao dugogodišnji partneri Crne Gore. Jedna od ključnih stvari našeg partnerstva je i 12 godina USAID-ove pomoći vrijedne više od 243 miliona dolara. Ova pomoć pružana je u duhu partnerstva, sa vizijom prosperiteta za sve građane Crne Gore" kazala je Su Kej Braun.

Ona je gostima u Vladinom domu pročitala i pismo američkog predsjednika SAD Baraka Obame, koji je podsjetio da je partnerstvo između dvije zemlje počelo, još dok Crna Gora nije bila nezavisna.

"Završetak pomoći USAID-a Crnoj Gori predstavlja početak nove faze u našim bilateralnim odnosima. Na putu tranzicije od primaoca razvojne pomoći ka snažnoj, stabilnoj evropskoj demokratiji uvjeren sam da će Crna Gora imati sve veću i uticajniju ulogu u široj evroatlanskoj zajednici", poručio je Obama.

TV Vijesti, Ana Bogavac

Direktorka Misije USAID-a, Suzan Fric, kazala je da se njihova misija u Crnoj Gori zvaršava u velikom stili.

"Ponosni smo što smo svojim programima pomogli sjeveru Crne Gore da poboljša svoju ekonomiju. Što smo državnim institucijama pomogli da bolje rade svoj posao. Što smo pravosuđu olakšali rad", kazala je između ostalog Fric.

Gradonačelnik Cetinje Aleksandar Bogdanović kazao je da bi za nabrajanje svih zajedničkih aktivnosti Cetinja i USAID-a trebalo mnogo vremena.

"Ovu ću priliku iskoristiti kako bih podsjetio na jedan, za lokalne zajednice, gotovo revolucionaran program USAID-a – Program efikasnog upravljanja u Crnoj Gori. Ispred Prijestonice Cetinje, mogu naglasiti kako je riječ o programu koji je rezultirao brojnim benefitima, kako po unapređenje efikasnosti lokalnih zajednica, tako i po same građane", kazao je Bogdanović.

Na ceremoniji zatvaranja prikazan je film koji odslikava rezultate prethodnih 12 godina podrške USAID-a Crnoj Gori. Nakon zvaničnog dijela prijema, organizovan je koktel, na kom su slavljeničku tortu izrezali Su Braun, Fric i Bogdanović.

Galerija

Bonus video: