Đukanovići, Mićunović i vrh DPS-a ispratili Butorovića

Posebno emotivno izgledala su braća Đukanović na groblju u Kočanima, gdje nijesu mogli da sakriju suze
1718 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2013. 07:04h

Biznismen Ratko Butorović sahranjen je juče oko 16.30 časova na mjesnom groblju u rodnom selu Kočani nadomak Nikšića.

Od čuvenog Bate Kan Kana, osim porodice, oprostio se veliki broj rodbine, prijatelja, sportista...

Kovčeg sa tijelom preminulog Butorovića dopremljen je u utorak popodne vanrednim letom iz Beograda u Podgoricu, a potom transportovan do gradske kapele u Nikšiću, gdje je porodica juče do 15 časova primala saučešće.

Nepregledne kolone ljudi u mimohodu su prolazile pored odra Butorovića, a na platou tik ispred kapele stajali su u sportskoj opremi fudbaleri „Vojvodine” sa trenerom Markom Nikolićem i kompletnim rukovodstvom, na čijem čelu je posljednjih nekoliko godina bio preminuli Nikšićanin.

Posljednju počast velikom zaljubljeniku u sport odali su predsjednik i generalni sekretar Fudbalskog Saveza Crne Gore Dejan Savićević i Momir Đurđevac, ali i čelnici Košarkaškog saveza Veselin Barović i Danilo Mitrović, uz još nekoliko sportskih funkcionera.

Saučešće su porodici izjavili i političari Svetozar Marović, Milan Roćen, Branimir Gvozdenović, Tarzan Milošević, Suad Numanović, Mevludin Nuhodžić, Milutin Simović bivši i sadašnji gradonačelnici Nikšića Nebojša Radojičić i Veselin Grbović, nekadašnji potpredsjednik Vlade Vojin Đukanović...

Na sharani su bili i jedan od vlasnika Atlas grupe Duško Knežević, kao i vlasnik kompanije “Cijevna komerc” Danilo Petrović...

Potpredsjednik FK „Vojvodina” Dušan Vlaović u ime kluba oprostio se od predsjednika, naglašavajući da ga Vojvodina i Novi Sad nikada neće zaboraviti.

„Opraštamo se od velikog čovjeka i vizionara. Zadatak kluba je da nastavi putem koji je zacrtao Bato. Vječno ćeš živjeti u našim srcima i tvojoj Vojvodini”, kazao je Vlaović.

Pola sata prije polaska iz Nikšića u Kočane, pored odra Butorovića prošli su fudbaleri „Zete”, na čijem čelu je bio dugogodišnji prvi čovjek kluba Radojica Rajo Božović.

U Nikšiću se juče pojavio i proslavljeni fudbaler Mateja Kežman, ali i bivši treneri „Vojvodine” i nekoliko crnogorskih klubova Dejan Vukićević i Nebojša Vignjević.

U ime Nikšićana od Butorovića se oprostio njegov drug iz djetinjstva Slavko-Fajo Burić, koji je podsjetio na njihove dječačke dane u Kočanima i u Nikšiću.

Oko 15.20 časova kilometarska kolona iz Nikšića uputila se u Kočane, gdje je u porodičnoj grobnici sahranjen Bata Kan Kan.

Na groblju se od oca oprostio njegov stariji sin Balša, koji je kazao da je „danas trebalo da proslave diplomu njegovog mlađeg brata Bodina”.

„Nastavićemo da budemo uz Vojvodinu, a i uz ostale projekte koje si započeo. Mi, tvoji sinovi i naši budući nasljednici, nastavićemo tvojim putem, pa ćemo se ponovo nekad naći na nebu kao porodica. Prepoznali smo tvoju želju da počivaš u rodnom Nikšiću, da se vratiš u rodnu grudu i tvoj grad, koji si najviše volio. Počivaj sa roditeljima”, rekao je Balša Butorović.

Na kovčegu je stajao i Butorovićev zaštitni znak - kačket, koji su prije nego je spušten u grob poljubili njegovi sinovi i supruga Smiljka.

Ratko Butorović je preminuo u noći između petka i subote od posljedica infarkta, dok je spavao u svom hotelu „Park” u Novom Sadu. U tom gradu je imao i hotel „Leopold I” na Petrovaradinskoj tvrđavi, a sagradio je pa kasnije i prodao i hotel „Ksanadu” u Kumboru.

Nadimak Kan Kan je dobio kada je 1987. godine u Novom Sadu otvorio dragstor tog imena, a kasnije je širio posao na trgovinu i ugostiteljstvo...

Prije funkcije predsjednika FK „Vojvodina”, na koju je izabran juna 2009. godine, bio je na čelu FK „Sutjeska”, Bokserkog kluba „Vojvodina”, a bio je u upravi Košarkaškog kluba “Radnički” iz Novog Sada, kao i KK PAOK iz Soluna.

Butorović je obavljao i funkciju predsjednika Bokserskog saveza Crne Gore.

Bio je i vlasnik najpoznatijeg tržnog centra u Novom Sadu „Tunela jeftinoće”.

Đukanović i Mićunović groblje napustili među posljednjima

Nešto poslije 14 časova na platou ispred gradske kapele u Nikšiću pojavio se premijer Milo Đukanović sa suprugom Lidijom, kako bi na vječni počinak ispratio svog brata od tetke. Đukanoviću se brzo pridružila i sestra Ana Kolarević sa sinom Edinom, a nešto kasnije i premijerov sin Blažo i mlađi brat Aco.

Posebno emotivno izgledala su braća Đukanović na groblju u Kočanima, gdje nijesu mogli da sakriju suze dok su se opraštali od Butorovića. Na groblju se od svog dugogodišnjeg prijatelja oprostio i kontroverzni biznismen Branislav Brano Mićunović, koji je u Kočane stigao sa brojnim prijateljima...

Mićunović je dugo sam stajao iznad krsta Butorovića i brisao suze... On i premijer Đukanović su među posljednjima izašli sa groblja.

„Da, Brano mi je prijatelj, a Milo brat od rođenog ujaka. Prijatelja i rođaka, kao ni sopstvene prošlosti, ja se nikada ne odrićem, jer nemam čega da se odičem niti da se stidim”, govorio je svojevremeno Butorović, kada su ga mediji pitali u kakvoj je relaciji sa Mićunovićem i Đukanovićem.

Galerija

Bonus video: