Dom revolucije: Radovi stali zbog samovolje i kršenja zakona

Autori projekta rekonstrukcije Doma revolucije tvrde da je izvođač nezakonito, odstupajući od projekta, narušio ideju i doveo u pitanje bezbjednost objekta. Iz MORT-a upiru prstom u Opštinu Nikšić, čiji glavni arhitekta kaže da nema odstupanja...
495 pregleda 23 komentar(a)
Dom revolucije, Foto: Svetlana Mandić
Dom revolucije, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.07.2018. 05:16h

Urbanističko-građevinska inspekcija zaustavila je rekonstrukciju nikšićkog Doma revolucije, nakon što su autori projekta ustanovili brojna odstupanja u obimu i načinu izvođenja radova, a za koje je izdata građevinska dozvola.

Autori projekta rekonstrukcije, koja se čeka gotovo tri decenije, tvrde da izvođač nezakonito, odstupajući od projekta, narušio ideju revitalizacije i doveo u pitanje bezbjednost objekta.

Revitalizacija Doma revolucije počela je 25. marta i trebalo je da bude završena krajem jula, ali sje zaustavljena 15. juna.

Radove izvodi preduzeće “Stambeno” iz Nikšića, a nadzor “Urbi pro” iz Podgorice.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) “Vijestima” su potvrdili da je inspekcija utvrdila “neslaganje u odnosu na faznost odobrene gradnje i izvedene radove u odnosu na izdatu građevinsku dozvolu za 1. fazu rekonstrukcije i adaptacije” i da su zbog toga radovi stopirani.

Oni su prstom uprli u Opštinu Nikšić:

“Inspekcija, odnosno Ministarstvo, takođe ne mogu dati podršku za nepoštovanje propisa bilo kom subjektu, pa ni Opštini Nikšić u konkretnom slučaju”.

Za razliku od MORT-a koje je i raspisalo konkurs za revitalizaciju Doma revolucije, a na kome je pobijedio slovenačko–švajcarsko–crnogorski tim - Sadar+Vuga iz Ljubljane, HHF iz Bazela i Arhicon iz Podgorice, predsjednik žirija koji je izabrao pobjednika, arhitekta Nebojša Adžić, koji je i glavni arhitekta Opštine, kaže da nema odstupanja od projekta i da planirani obim radova u “ovoj fazi ne može dovesti u pitanje autorstvo, niti je ono povrijeđeno”.

On je ocijenio da je očigledno nedostajalo komunikacije između projektanata i opštinskih predstavnika tokom izrade glavnog projekta, zbog čega se sada javljaju nesporazumi.

Navodi i da autori insistiraju na očuvanju “memorije mjesta”, dok je želja “lokalne samouprave i građana da što prije i sa manje novca” Dom revolucije završi.

On je rekao i da, s obzirom da autori ne žive u Nikšiću, “negdje shvatljiv njihov više umjetnički pristup ovom problemu”.

“Postavlja se pitanje da li su potencijalni investitori spremni da čekaju nekoliko narednih godina da se realizuje 11 miliona eura potencijalnih budžetski projektovanih sredstava, pa da nanovo prilagođavaju prostor svojim namjerama i potrebama... Arhitekta, investitor i budžet moraju biti u ravnoteži da bi bilo koji projekat imao smisla i održivu budućnost. Konkursno, prvonagrađeno rješenje nije imalo naznake nametanja autorstva kao suštine oživljavanja Doma revolucije, već naprotiv”.

Iz Direkcije javnih radova nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Autori: Rušene velike konstruktivne cjeline

Autori projekta “Vijestima” su odgovorili da do pojave velikog broja nelogičnosti i nepravilnosti dolazi od trenutka kada je Opština preuzela njegovo vođenje.

Ističu da ih to posebno čudi ako se zna da je Adžić, kao predsjednik žirija, više puta isticao kvalitet pobjedničkog rješenja i njegov doprinos društvu i struci.

“Došlo je do rušenja velikih konstruktivnih cjelina objekta, što predstavlja najozbiljniji prekršaj koji je naš tim uspio da zabilježi. Na sastanku održanom u Direkciji javnih radova svi prisutni, ispred izvođača radova i Opštine Nikšić, ogradili su se od tog neobjašnjivog i vandalskog čina, tako da smo kao autori ostali uskraćeni za odgovor kako je i po čijem nalogu došlo do takvog kršenja zakona, unutar ograđenog gradilišta u samom centru Nikšića”.

Ukoliko se, ističu autori, doda i činjenica da su tom prilikom porušene potporne i kontaktne betonske strukture, postavlja se pitanje da li MORT i Direkcija “zajedno sa izvođačima uopste imaju ikakvu kontrolu nad ovim procesom”.

“S obzirom na to da je evidentno kršenje zakona po više osnova kao projektanti ćemo nastaviti da se svim pravnim sredstvima borimo za adekvatan nastavak ovog projekta”.

Bonus video: