Za više od 70 odsto građana korupcija je izražen problem

Ukupno povjerenje u institucije iznosi 46,2 odsto što je, kako je rekao, blagi porast u odnosu na prošlu godinu
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2013. 20:09h

Više od 70 odsto crnogorskih građana smatra da je korupcija izražen problem u društvu, a da je najviše zastupljena u carini, tužilaštvu i sudstvu, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).Godišnje istraživanje o korupciji - Rizik od pojave korupcije u pravosudnom sistemu i u poslovnom sektoru, koje je sproveo CEDEM, predstavljeno je danas u Podgorici.Prema rijčima glavnog metodologa CEDEM-a, Miloša Bešića, istraživanje je pokazalo da najviše povjerenja građani imaju u u religijsku konfesiju, njih 74,1 odsto, u sistem obrazovanja i u predsjednika Crne Gore.

Ukupno povjerenje u institucije iznosi 46,2 odsto što je, kako je rekao, blagi porast u odnosu na prošlu godinu kada je iznosilo 45 odsto.Više od 70 odsto građana Crne Gore smatra da je korupcija manje ili više izražen problem i to je, smatra Bešić, visoka vrijednost.

Stav da je korupcija izražen društveni problem građani najviše baziraju na iskustvima onih ljudi kojima vjeruju, 67 odsto, dok njih 40,8 odsto to tvrdi na osnovu ličnog iskustva. Kako je istraživanje pokazalo, velik je uticaj medija na percepciju korupcije kod pojedinca i tako njih 63,5 odsto smatra da je korupcija društveni problem zbog onog što čuje u medijima.

Prema rezultatima istraživanja, najveći broj građana vjeruje da se novac mora ponuditi carinicima, njih 52 odsto i zdravstvenim radnicima, 51,8 a zatim policajcima, inspektorima i sudijama.

TV Vijesti, Aleksandra Mudreša

"Građani su najmanje uvjereni da se novac mora ponuditi odbornicima u lokalnom parlamentu, poslanicima u Skupštini, nastavnicima i profesorima", rekao je Bešić.Građani, prema rezultatima istraživanja smatraju da je veliki broj razloga usljed kojih ne postoji efikasna borba protiv korupcije u Crnoj Gori. Od svih razloga građani kao najznačajnije ističu neefikasno policijsko gonjenje korupcije, 65,5 odsto, neefikasno sudstvo 61,4 i nedostatak političke volje 60,1.

Građani, prema rezultatima istraživanja smatraju da je veliki broj razloga usljed kojih ne postoji efikasna borba protiv korupcije u Crnoj Gori

Galerija

Bonus video: