Tivat: Ako odbornici u SO izglasaju, vatrogascima isplata 42.000 eura

Vatrogasci su tražili da se o njihovom zahtjevu izjasne sudski vještaci koji su njihova potraživanja procijenili na iznose od 87.070 do čak 110.900 eura
124 pregleda 0 komentar(a)
Tivat, vatrogasci, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tivat, vatrogasci, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.06.2013. 16:37h

Ukoliko odbornici na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta daju „zeleno svjetlo“ na odluku o zaključenju poravnanja, Opština Tivat će iz svog budžeta platiti skoro 42 hiljade eura za sudske i troškove nadoknade primanja za koja je uskratila pripadnike opštinske Službe zaštite.

Opštinu Tivat su pred Osnovnim sudom u Kotoru tužili aktuelni i bivši pripadnici Službe zaštite Đuro Janković, Božidar Uskoković, Dejan Stjepčević, Dejan Maslovar, Damir Petković, Vicko Belan, Boro Radnjić, Elvis Brkan, Albert Matković, Marko Živić, Slavko Janović, Ivan Ulčar i Branko Pean, zbog neisplaćenog prekovremenog rada, noćnog i rada u vrijeme državnih i vjerskih praznika od 12. oktobra 2007. do 30. juna 2010. godine.

U obrazloženju odluke o vansudskom poravnanju nema objašnjenja čija je krivica što nijesu dostavljani izvještaji sa podacima o prekovremenom radu - samih vatrogasaca, načelnika i komandira Službe zaštite ili rukovodilaca Opštine, a zbog čega će plaćati građani Tivta

Vatrogasci su tražili da se o njihovom zahtjevu izjasne sudski vještaci koji su njihova potraživanja procijenili na iznose od 87.070 do čak 110.900 eura.

Nakon konačnog usaglašavanja stavova, vještaci finansijske struke procijenili su da je Opština Tivat dužna da pripadnicima Službe zaštite koji su je tužili, plati 51.601 euro na ime neizmirenih naknada za prekovremeni, noćni i rad u vrijeme državnih i vjerskih praznika, a troškovi sudskog postupka procijenjeni su na čak 20 hiljada eura.

„Tužioci su predložili da se ovaj spor saglasno okonča pri čemu su predložili da im se na ime naknade isplati ukupan iznos od 36.800 eura, a na ime troškova postupka iznos od 5.000 eura.

S obzirom na to da postoji iskazana volja tužilaca da im se isplati niža naknada od one koja je utvrđena usaglašenim nalazima sudskih vještaka, a sve u cilju okončanja postupka i izbjegavanja daljih vještačenja i povećavanja troškova postupka, cjelishodnije je zaključiti poravnanje“, piše u predlogu odluke Direkcije za imovinu Opštine Tivat o vansudskom poravnanju sa vatrogascima, a koju je gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS) kandidovao za izjašnjavanje odbornika na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta.

Kankaraš je to morao učiniti jer vrijednost spora prelazi 30 hiljada eura koliko iznosi limit preko kojeg se, po Zakonu o državnoj imovini, mora tražiti saglasnost od lokalne skupštine.

U obrazloženju odluke piše i da je Opština Tivat trinaestorici aktuelnih i bivših pripadnika Službe zaštite koji su je tužili, isplaćivala naknadu za prekovremeni, noćni i rad u vrijeme praznika „od 1. jula 2010. od kada uredno dostavljaju mjesečne izvještaje o prisutnosti na poslu sa podacima o prekovremenom i radu u dane državnih i vjerskih praznika, kao i noću“.

„U periodu za koji je pokrenut sudski postupak, pomenuti izvještaji nijesu dostavljani, pa se naknada nije isplaćivala“, piše u obrazloženju odluke o vansudskom poravnanju, bez objašnjenja čija je to krivica - samih vatrogasaca, načelnika i komandira Službe zaštite ili rukovodilaca Opštine, a zbog čega će sada građani Tivta iz gradske kase platiti 42 hiljade eura.

Bonus video: