Eko preduzeće bez dozvole crpilo vodu sa izvorišta na Lovćenu

Čavor je, kako je prijavljeno Ekološkoj inspekciji, koristio vodu iz zaštićenog prostora za potrebe svoje kompanije
425 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2013. 19:22h

Istog dana kada je kompanija “Niksen trejd Čavor” sa Njeguša dobila nagradu za eko-preduzeće, ekološka inspekcija dobila je informaciju da je njen vlasnik Dragan Čavor postavio crijevo i crpio vodu sa izvorišta Ivanova korita, u zoni Nacionalnog parka “Lovćen”.

Čavor je, kako je prijavljeno Ekološkoj inspekciji, koristio vodu iz zaštićenog prostora za potrebe svoje kompanije. Iz Uprave za inspekcijske poslove potvrdili su “Vijestima” da je Služba zaštite NP “Lovćen” 5. juna obavijestila Ekološku inspekciju o ovom slučaju.

Protiv Dragana Čavora je prije nekoliko dana jedan od nadzornika službe zaštite u NP “Lovćen” podnio krivičnu prijavu zbog navodnih uvreda, klevete i prijetnji

Oni su rekli da je prekjuče služba zaštite NP “Lovćen” obavijestila Ekološku inspekciju da je Nikica Dragana Čavor, na lokaciji jezero ispod Jezerskog vrha, postavio potopnu pumpu i crijevo za crpljenje vode.

“Ekološki inspektor je donio rješenje 11. 06. 2013. godine kojim mu se zabranjuje crpljenje voda do dobijanja odobrenja od organa uprave, kao i da plastično crijevo i pumpu ukloni iz jezera ispod Jezerskog vrha”, piše u odgovorima.

Protiv Dragana Čavora je prije nekoliko dana jedan od nadzornika službe zaštite u NP “Lovćen” podnio krivičnu prijavu zbog navodnih uvreda, klevete i prijetnji.

To nije prvi put da u nacionalnom parku dolazi do problema između predstavnika NP i Dragana i Nikice Čavora. Dragan Čavor je bio na čelu grupe Cetinjana koja je izdejstvovala da se ukoni naplatna rampa na ulazu u NP Lovćen.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore, kojima rukovodi Zoran Mrdak, kazali su “Vijestima” da su 19. juna prošle godine podnijeli krivične prijave protiv Dragana i Nikice Čavora zato što su polomili rampu koja se nalazi na kontrolno-naplatnom punktu Bjeloši, na ulasku u NP “Lovćen”.

"Draganu Čavoru je izrečena novčana kazna u iznosu od 400 eura, dok je Nikici Čavoru izrečena sudska opomena”, saoptšili su iz PR službe NPCG.

Novi problem se javio 12. jula prošle godine, kada je NPCG protiv Dragana Čavora i više NN lica podnijelo krivičnu prijavu zato što su prilikom protesta na ulazu u Nacionalni park “Lovćen” desetak dana ranije “u više navrata, prijetili i ugrožavali sigurnost zaposlenih i rukovodećih osoba NP 'Lovćen'”.

Dragan Čavor nije odgovarao na pozive i SMS poruke.

"Rekao nam je da nije kažnjavan po Zakonu o životnoj sredini"

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje je bilo organizator konkursa za izbor eko opštine i eko preduzeća, kazali su “Vijestima” da je ta kompanija na pitanje u upitniku da li je vaše preduzeće ikada bilo kažnjeno prema odredbama člana 69 Zakona o životnoj sredini, odgovorila odrično.

Pomoćnica ministra Ivana Vojinović kazala je da potpisano lice mora stajati iza datih infomracija i odgovarati za njihovu vjerodostojnost i validnost.

"Oštro osuđujemo sve slučajeve potencijalnog dostavljanja netačnih informacija, koje bi bespotrebno moglo nanijeti štetu reputaciji konkursa, čiji je cilj davanje podstreka naporima u životnoj sredini, te reputaciji samog aplikanta", kazala je Vojinović.

Ona je podsjetila da je odluku o dodjeli nagrade kompanijama donio multidisciplinarni žiri koji su, pored predstavnika Ministarstva, sačinjavali predstavnici medija, Agencije za zaštitu životne sredine, Privredne komore Unije poslodavaca, Montenegro biznis alijanse, Ekonomskog fakulteta, nevladinog sektora.

Odluka je donesena jednoglasno. Nagrade za eko opštinu i eko preduzeća uručene su 5. juna, na svjetski dan zaštite životne sredine.

Galerija

Bonus video: