Kapino Polje kod Nikšića: Psi lutalice zaklali 42 ovce

Zbog neizgrađenog, a dugo najavljivanog azila, Božović bi mogla da tuži Opštinu. Umjesto tužbe, pokušaće da od lokalne vlasti zatraži neku pomoć
180 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2013. 16:20h

Psi lutalice zaklali su preksinoć Milevi Božović iz Kapina Polja kod Nikšića 42 ovce.

„Probudio nas je lavež pasa. Probudila sam kćerku i imali smo šta da vidimo. Svi bravi legli jedni na druge, napravio se stog od zaklanih i priklanih ovaca. Prizor.

Onda smo micali jednu po jednu da bi žive odvojili od uginulih – 33 su bile mrtve, devet na izdisaju, a za šest ne znam da li preteći“, kazala je Božović, dok je veterinarski inspektor Milan Sjekloća fotografisao ovce.

Kako je kazala vlasnica farme koja je imala oko 200 ovaca, šteta je velika. Božović se ne nada da će je neko nadoknaditi jer stoku nije osigurala, a sudski procesi traju dugo. Zbog neizgrađenog, a dugo najavljivanog azila, Božović bi mogla da tuži Opštinu. Umjesto tužbe, pokušaće da od lokalne vlasti zatraži neku pomoć.

„Neka računamo da svaka ovca u prosjeku košta 150 eura. U pitanju je dosta novca, a mi od stočarstva živimo. I prije tri večeri su mi psi zaklali tri koze i dvoje jaradi.

Nije osigurala stoku: Milena Božović

Tada štetu nijesam nikome prijavljivala. Sada jesam, a tražiću pomoć i od Opštine, mada ne vjerujem da ću išta dobiti. Htjela sam neki krov na kući da završim, ali sada ne mogu”, kršeći prste kazala je Božović obilazeći preživjele ovce.

I ovce u oboru njenog komšije nedavno su “posjetili” psi lutalice i pričinili veliku štetu.

„Prije dvije večeri su i komšiji Mićunoviću zaklali dvadesetak ovaca. Do sada su nam psi lutalice rastjerivali stoku, ali nijesu je napadali. E ne daj Bože da sam ih uhvatila“, ogorčena je Božović.

Prošle godine psi lutalice su u naselju Dragova Luka zaklali tri svinje, a ni napadi na ljude nijesu rijetkost.

Opštinske službe gradnju azila najavljuju godinama. Slabe finansijske prilike, ali i nemogućnost pronalaska adekvatne lokacije, odložile su početak radova na neodređeno.

Nikšićani su do sada, zbog napada pasa, opštinsku kasu “olakšali” za više od 20.000 eura.

Galerija

Bonus video: