Kiša i grad poplavili kuće u Nedakusima: Stvari su plivale po sobama

"Pade velika kiša, propusti prema željezničkoj pruzi bili su začepljeni i voda nije imala kud. Čitav sat sam bio u vodi, koja je dopirala do jednog metra visine"
117 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2013. 21:27h

Više kuća u bjelopoljskim naseljima Nedakusi i Rasovo poplavljeno je danas popodne, kada je za kratko vrijeme pala velika količina kiše praćena gradom. Oštećen je dio puta u Boljanini, a nanosima zemlje i kamenja uništena su imanja mještana Strojtanice, ali drugih mjesta.

U naselju Rasovo stradalo je kompletno pokućstvo u kući Medžida Spahića. Potok, u blizini kuće, valjao je panjeve i kamenje.

“Voda je toliko ulivala da su morali da probiju zid na kući, kako bi oticala”, kazao je komšija Spahića.

„Za nekoliko minuta nastao je haos. Stvari su plivale po sobama, ulilo je oko metar vode u kuću“, ispričala je kroz suze Vasvija Fetić, iz Nedakusa.

Njoj je voda uništila sve pokućstvo. Na mjestu gdje sat prije kiše bila bašta, juče su plivala drva...

Poplavljeno je i prizemlje kuće Vučića Jevrića. Njegova supruga Svetlana kazala je da je oko 16 časova počela da pada jaka kiša, a potom i grad.

„Prvo se začepio propust na ulici, a onda je voda najurila u dvorište i u kuću“, ispričala je vidno uznemirena Jevrićeva.

Kuća Jevrića

Bračnom paru Radovanu i Zorki Knežević za pola sata je nestalo sve što su kućili više od 30 godina.

„Pade velika kiša, propusti prema željezničkoj pruzi bili su začepljeni i voda nije imala kud. Čitav sat sam bio u vodi koja je dopirala i do metar visine“, kazao je Radovan Knežević.

Njegova kćerka Stojana je ispričala da se topli patos naglo podigao i da su jedva izašli iz kuće.

Međutim, sekretar Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove Dejan Luković rekao je juče “Vijestima” da su propusti radili, ali da nijesu imali snage da propuste toliku količinu vode. Zato je, dodao je on, jedna ulica raskopana i zatvorena za saobraćaj.

„Uništeni su mi i vrt i sve voće. Od voćnjaka, koji je davao 1,5 tonu višanja, nije ostalo skoro ništa. Sve je uništeno, i šljive, i jabuke... Evo, dva sata poslije grada sve se bijeli kao usred januara“

Grad veličine jajeta nanio je ogromne štete mještanima sela Presečnik, Žiljak i Pećarska.

„Na pragu sam sedme decenije, ali ne pamtim ovakve jade“, kazao je Slavko-Mile Prebiračević iz Pećarske.

„Uništeni su mi i vrt i sve voće. Od voćnjaka, koji je davao 1,5 tonu višanja, nije ostalo skoro ništa. Sve je uništeno, i šljive, i jabuke... Evo, dva sata poslije grada sve se bijeli kao usred januara“, rekao je Prebiračević.

Grad je oštetio krovove kuća u tim i drugim selima bjelopoljske opštine.

Komandir Službe zaštite u Bijelom Polju Zoran Puletić kazao je za “Vijesti” da su vatrogasci odmah reagovali i da, zajedno sa radnicima JKP „Lim“, radili na crpljenju vode pomoću pumpi iz više kuća u Nedakusima.

“Za veoma kratko vrijeme stvorene su bujice i potoci, koji su tekli ulicama Nedakusa“, kazao je Puletić.

Vlasnike poplavljenih kuća obišao je gradonačelnik Opštine Aleksandar Žurić.

Galerija

Bonus video: