Takmičenje u kajt surfingu od 12. juna na Velikoj plaži

Nadmetanje pod nazivom “Kite boarding cup Montenegro open 2013”, u dvije discipline - course race i free style
866 pregleda 0 komentar(a)
kajt surfing, Foto: Ulcinj.travel.com
kajt surfing, Foto: Ulcinj.travel.com
Ažurirano: 11.06.2013. 09:51h

Takmičenje u kajt surfingu, popularnoj “formuli na moru”, biće održano od 12. do 14. juna na Velikoj plaži u Ulcinju.

Nadmetanje pod nazivom “Kite boarding cup Montenegro open 2013”, u dvije discipline - course race i free style, organizuje kajt surf klub “D’olcinium” sa Velike plaže sa drugim klubovima sa tog područja “Kite Loop”, “Dragon Project”, “Sand Box” i “Pacha Surf Beach”.

“Kajt surfing može se realizovati samo danima kada je vjetar maestral, tako da ovo takmičenje takođe zavisi i od vremenskih uslova”, ističu u klubu koji je 2011. dobio priznanje za najatraktivniju ponudu - “Wild Beaty Award”.

Takmičari u tom sportu koriste daske i zmajeve koji, nošeni jakim vjetrom, omogućavaju surferima da pri velikim brzinama izvode razne akrobacije i u vazduhu.

Prije tačno deset godina, tada aktuelni prvak svijeta u kajtu, Francuz Modasin Fabris oduševio je goste u laguni kod Barabane na Adi Bojani - vozeći kajt brzinom od 80 kilometara na sat, on je izvodio skokove i do 20 metara, preskačući taksi brodove za začuđenim turistima. Tako je prvi put krenula priča o kajtu sa Ade.

Vjetar maestral, koji duva od mora ka obali, 90 dana u godini, prostrana pješčana plaža i veliki broj sunčanih dana u godini, idealna su kombinacija za kajt surfing.

“Zato je ulcinjska Velika plaža na samom vrhu destinacija za ljubitelje ovog sporta”, piše u saopštenju “D’olciniuma”, koji međunarodno takmičenje organizuje u saradnji sa Jedriličarskim savezom Crne Gore, Internacionalnom kajtbording asocijacijom i “Rip Curl Adria Kite Cupom” iz Hrvatske, koji će obezbijetiti dolazak sudije.

Pobjednik takmičenja dobiće nagradu od 500 eura.

Bonus video: