Kako "omekšati" saobraćajca: Brat mi je komandir, poznajete li Marka?

Počinju sa: 'Znam šefa, ministra, kolegu', a neki nam i prijete: 'Nećete više nositi uniformu, skinućemo vas sa posla'...
163 pregleda 58 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2013. 18:16h

Patrola saobraćajne policije čeka kod pasarele na Zlatici. Golf podgoričkih tablica se zaustavlja na stotinjak metara od njih, vraća se u rikverc, okreće i velikom brzinom odlazi. Saobraćajci Milovan Miličković i Božimir Minić ulaze u policijski automobil i počinje potjera.

Nakon nekoliko stotina metara, saobraćajac Miličković razgovara sa ženom, vraća joj isprave i ona odlazi.

„Potpuno je ispravna, kaže da nije bježala i da nas nije ni vidjela, već je morala da se vrati za sina koji je ostao u naselju“, objašnjava Miličković.

Vikendom je na ulicama glavnog grada 10 saobraćajnih patrola. Prekršaji su obično nekorišćenje pojasa, upotreba mobilnog telefona tokom vožnje i prekoračenje brzine.

“U noćnoj smjeni, ipak, najčešći prekrašaj je vožnja u alkoholisanom stanju“, priča policajac Miličković.

Vozačima koji imaju do 0,5 promila alkohola u krvi piše se novčani nalog, dok za nivo alkohola od 0,5 do 1 promil slijedi prekršajna prijava i oduzimanje vozačke dozvole.

“Preko jedan promil - zadržavamo ih na triježnjenju. U noćima vikenda nekada bude i 7-8 vozača zadržanih na triježnjenju“, rekao je on.

Foto: Zoran Đurić

Patrola koju je pratila ekipa “Vijesti” zaustavila je više desetina automobila, kontrolisala imaju li vozači dokumenta, položen vozački ispit, da li vežu pojas, voze li djecu mlađu od 12 godina na prvom sjedištu i da li su „nešto popili“.

Za pet mjeseci primjene novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, ispisano je gotovo 40.000 prekršajnih naloga.

Policajac je istakao da se vrlo često dešava da se vozači u alkoholisanom stanju svađaju, prijete, pokušavaju da uhvate vezu, kako bi ih pustili, ali i pokušavaju da ih udare automobilom dok zaustavljaju vozače.

„Baš na ovom mjestu, kolega Minić je zaustavljao automobil, a vozač je povećavao gas i kretao prema njemu da ga udari. Nakon toga išli smo za njim i stigli ga u Ulici 4. jula, do tu je pod punim gasom prošao kroz sedam crvenih na semaforu. Uhapsili smo ga i to je završilo na sudu. Imao je više od jedan promil alkohola u krvi“, ispričao je saobraćajac.

Nijesu rijetki vozači koji, kada ih patrola zaustavi, pokušavaju da izbjegnu kaznu pozivajući se na nekog.

„Počinju sa: 'Znam šefa, ministra, kolegu', a neki nam i prijete. To je najčešće: 'Nećete više nositi uniformu, skinućemo vas sa posla'...Mi im kažemo da oni slobodno završavaju svoj dio posla, a mi ćemo naš.”

Policajci kažu da su se učesnici u saobraćaju “opametili” nakon rigoroznih kazni koje su uvedene novim zakonom.

Foto: Zoran Đurić

„Znatno manje voze djecu na prvom sjedištu, koriste pojas. Prvih petnaestak dana nismo mogli naći nekog ko je vozio pod dejstvom alkohola u nočnim smjenama. Čini mi se da su se već malo opustili“, rekao je saobraćajni policajac.

Dvadesetak minuta nakon potjere za ženom koja je zaboravila sina, nešto prije ponoći, sa magistrale, u sporednu ulicu skrenuo je automobil. Vozač prelazi preko trotoara, vraća se na kolovoznu traku i patrola ga zaustavlja. Nakon što je saobraćajcu dao dokumenta, ovaj ga je zamolio da izađe iz vozila...Nekoliko puta duva u dreger i on na kraju pokazuje 1,43 promila alkohola.

“Moram li sad sa vama? Kuća mi je blizu, tu, nema sto metara”, pita vozač.

Dok saobraćajac popunjava prijavu, mladić pokušava na sve načine da se spasi.

“Radim sa vašim bivšim kolegom...Poznaješ li Marka? Brat mi je komandir u Bijelom Polju... Hoću li zvati kolegu, znate ga vi, radio je sa vama godinama...”

Nakon uzaludnih pokušaja, mladića su poveli da prespava u policiji.

Pijan vozio dijete na prednjem sjedištu

Često se dešava da pijani vozači vrijeđaju i omalovažavaju službena lica. “Jednom sam u dva sata iza ponoći zaustavio vozača koji je bio u teško pijanom stanju.

Prvi sic je bio oboren i na njemu je spavalo dijete od 3-4 godine. Kada je izašao iz vozila počeo je da me vrijeđa, psuje, prijeti...nema što mi nije rekao.

Ipak, priveli smo ga, odvezli dijete do kuće, a njega zadržali”, rekao je Miličković. “Dešavalo se i da nasrću na nas, to nikada ne radi vozač kada je sam, već samo ako ih je više u automobilu i ako su svi pod dejstvom alkohola.“

Napad na policajca - tri mjeseca zatvora

Policajci su ispričali i da su jednom u Zeti napadnuti nakon što su zaustavili vozača koji nije imao vozačku dozvolu i napisali mu prijavu.

"Kada smo to završili naišao je njegov brat i pitao ga šta se dešava. On mu je rekao: 'Napisaše mi ove džukele prijavu'. Njegov brat je odgovorio : 'Oni ti napisali kaznu, majku im j***m, sad ću im pokazat' i izašao iz kola”.

Nakon toga obojica su skočili da biju policajca. “Istrčao je iz kola i savladao jednog, kada sam pokušao da mu stavim lisice, drugi je odgurnuo kolegu i udario me, rascijepao mi usnu. Uhapsili smo ih i vodio se sudski postupak. Osuđeni su na po tri mjeseca zatvora", ispričao je Miličković.

Galerija

Bonus video: