Muk: Upitna racionalnost izbora VDT prije usvajanja ustavnih promjena

"Bilo bi nedopustivo da se nakon usvajanja ustavnih izmjena čeka istek mandata VDT koji je postavljen prema ovom ustavnom rješenju"
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2013. 14:05h

Predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa, Stevo Muk, smatra da se dovodi u pitanje racionalnost izbora vrhovnog državnog tužioca (VDT) u trenutku kada se Crna Gora bliži rokovima koje je postavila za usvajanje ustavnih izmjena.

Tužilački savjet predložio je Ranku Čarapić za vrhovnog državnog tužioca a prijedlog je dostavljen Skupštini na usvajanje.

Muk ne vjeruje da će Čarapić biti izabrana u postojećem odnosu snaga jer, kako je podsjetio, opozicione stranke su se izjasnile da neće podržati njen izbor, a iz SDP su kazali da će podržati izbor bilo kojeg kandidata ukoliko bude imao kvalifikovanu većinu

Parlament je ranije usvojio zaključak da će se i prije postupka izmjene Ustava, VDT birati kvalifikovanom većinom.

"Očigledno je da su svi izrazili stav da se VDT ne bira prostom većinom. Pretpostavljam da će to pitanje biti predmet daljih pregovora i da će biti različitih tumačenja. Mislim da je to već vidjivo u nekim različitim tonovima u izjavama onih koji su glasali za taj zaključak", kazao je Muk agenciji MINA.

On je rekao da što bude veća većina potrebne, to će potreba za efikasnim deblokirajućim mehanizmom biti očiglednija.

"Odluka o većini potrebnoj za izbor se prelama u aktuelnom političkom kontekstu i odnosu snaga u crnogorskom parlamentu", kazao je Muk, navodeći da će od nivoa političkog dijaloga i zrelosti zavisiti do koje se kvalifikovane većine može doći.

On ne vjeruje da će Ranka Čarapić biti izabrana u postojećem odnosu snaga jer, kako je podsjetio, opozicione stranke su se izjasnile da neće podržati njen izbor, a iz SDP su kazali da će podržati izbor bilo kojeg kandidata za tužioca ukoliko bude imao kvalifikovanu većinu, odnosno ako ga podrži makar jedna opoziciona stranka.

Ranka Čarapić

"Očigledno da tu takođe postoje različiti stavovi u vladajućim partijama i da stvari nisu do kraja jasne, jer se postavlja pitanje racionalnosti izbora u trenutku kada se bližimo određenim rokovima koje smo utvrdili za usvajanje ustavnih izmjena", poručio je Muk.

On je mišljenja da će neophodno biti da se ponovo bira tužilac, ako se usvoje izmjene Ustave, prema novim propisima.

"Bilo bi nedopustivo da se nakon usvajanja ustavnih izmjena čeka istek mandata VDT koji je postavljen prema ovom ustavnom rješenju. To je u svakom slučaju pitanje koje treba vrlo prezicno urediti ustavnim zakonom o sprovođenju Ustava, odnosno njegovih izmjena", poručio je Muk.

Galerija

Bonus video: