Tužilac u Baru dobio tri zamjenika zbog novih istraga

Osnovni tužilac u Baru Milenko Magdalinić provjeravan povodom slučaja "Škerović"
483 pregleda 4 komentar(a)
Veselin Vučković, Foto: Arhiva Vijesti
Veselin Vučković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.06.2013. 07:28h

Zbog povećanog broja istraga osnovni tužilac u Baru Milenko Magdalinić dobio je tri nova zamjenika.

To je "Vijestima" kazao vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Veselin Vučković, koji je kazao da je postojećem kadru bilo potrebno osvježenje zbog povećanog obima posla.

"Na osnovu sprovedenog konkursa, koji je propisan zakonom o državnom tužilaštvu, Tužilaški savjet je za popunu upražnjenih funkcija sproveo postupak imenovanja tri nova zamjenika tužioca", rekao je Vučković. Novi zamjenici u Baru su Slađana Španjević, Radmila Gačević i Radovan Đurišić.

"Imenovani su prvi put izabrani na poziciji zamjenika tužioca na period od tri godine. Radi se o popuni upražnjenih mjesta novim kadrovima zbog povećanja broja funkcija promjenom Zakonika o krivičnom postupku i preuzimanju istraga sudova", istakao je Vučković.

Vučković je rekao da će Magdalinić i dalje ostati na istoj funkciji.

Odgovarajući na pitanje da li će Magdalinić odgovarati zbog propusta u slučaju Rajka i Pavića Škerovića, Vučković je rekao da u izvještaju o radu VDT za prošlu godinu, piše sve što je tužilaštvo uradilo povodom tužioca Magdalinića.

U okviru provjere kako je došlo do propusta i da li je bilo korupcije prilikom hapšenja i određivanja pritvora Rajku Škeroviću i njegovom sinu Paviću, koji su nedavno više puta u par dana hapšeni i puštani na slobodu, tužilaštvo je sredinom marta uzelo izjavu od Magdalinića.

Osnovni tužilac je ispitivan i o tome kako to da ima stan u zgradi čiji je vlasnik Rajko Škerović, na Topolici, na ime svoje supruge.

U izvještaju o radu tužilaštva navedeno je da je povodom sumnji iznijetih u javnosti da je Magdalinić stekao vrijedne nekretnine na nezakonit način, Komisija koja je sprovela kontrolu primila je od njega podatke o imovini koju posjeduju sa članovima njegove porodice. A traženi su i dokazi o njenom porijeklu.

"Utvrđeno je da je Magdalinić, kao opštinski tužilac u Rožajama 1985. godine dobio dvosoban stan koji je u skladu sa važećim zakonskim propisima 1992. godine otkupio. Prelaskom na dužnost osnovnog državnog tužioca u Baru, ovaj stan je prodao za iznos od 60.000 eura, koji je evidentiran na računu CKB banke, kao i ušteđevina koju je uložio za kupovinu stana u Baru u površini od 71 m2 za 83.000 eura. Stan je kupio od izvjesnog Nikole Vujačića, a ne od Rajka Škerovića kako se spekulisalo u medijima i uknjižio na ime svoje supruge Verice. U njemu stanuje jedan njegov sin sa svojom porodicom", navedeno je između ostalog u izvještaju.

To su sposobni mladi ljudi

Vučković je rekao da su zamjenici tužilaštva u Baru osposobljeni mladi ljudi.

“Nijesmo bili u finansijskoj mogućnosti da možemo u jednom danu popuniti sva upražnjena mjesta, iako je došlo do povećanja obima posla. Istrage koje je sud do tada imao bio je dužan da ih dovrši. Kako se povećao broj predmeta u tužilačkoj istrazi, neophodno je bilo popuniti ta radna mjesta, od trenutka kada su se stekli uslovi u budžetu”, rekao je Vučković.

Bonus video: