Cetinje: 28 djece iz doma "Mladost" gostuje u prijestonici

Djeca iz doma u Bijeloj tokom dva dana boravka na Cetinju, družiće se sa vršnjacima, posjetiti muzeje i uživati u programu koji je priređen specijalno za njih
181 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2013. 17:39h

Dva dječaka, Predrag Martinović i Alen Arslani, štićenici doma „Mladost“ iz Bijele, prvi put su danas došli u crnogorsku Prijestonicu, i tu će zajedno sa još 26 svojih drugara provesti vikend. Naime, na inicijativu Prijestonice Cetinje, 28 djece ove ustanove, pozvano je da dođe na Cetinje, i za par dana „pohađa čas istorije na Cetinju“.

Predrag i Alen, oduševljeni su Cetinjem i onim što su imali prilike da vide. Stariji Predrag, koji je završio devet razred, posebno je bio zainteresovan za način na koji funkcioniše lokalna uprava i sistem vlasti.

Sjedeći u svečanoj sali Prijestonice, gdje ga je sa ostalom djecom primio gradonačelnik Aleksandar Bogdanović, Predrag je želio da zna „kako se bira gradonačelnik, koliko je Cetinje imalo gradonačelnika i ko je bio prvi gradonačelnik“. Nakon dobijenih odgovora, otkriva nam da bi pored Cetinja, u Crnoj Gorio volio da obiđe i Bijelo Polje.

"A kada bih mogao da putujem preko granice, volio bih da idem u Bugarsku i Italiju", otkriva Predrag.

Za razliku od njega, na malog Alena, koji je treći razred, najveći utisak ostavio je Avanturistički park. "Mnogo mi se dopalo na Lovćenu. Posebnu mi je bilo zanimljivo u Avanturističkom parku. Uživao sam", kaže Alen.

Alen Arslani i Predrag Martinović

I kao sva djeca, i njih dvojica vole sport. I valjda zbog blizine mora, umjesto fudbala, omiljeni sport im je vaterpolo, a među igračima prednjače braća Janović. Ova dva dječaka, na kraju našeg razgovora, zaključuju da bi opet voljela da dođu na Cetinje.

Inače, djeca iz doma u Bijeloj tokom dva dana boravka na Cetinju, družiće se sa vršnjacima iz svih djelova grada, posjetiti muzeje, uživati u kulturno – umjetničkom programu koji je priređen specijalno za njih.

Tokom jučerašnjeg dana bili su na Njeguše i obišli njegoševu rodnu kuću, zatim boravili na Ivanovim Koritima i posjetili aavanturistički park. Planiran je i izlet do Rijeke Crnojevića, uz krstarenje Skadarskim jezerom.

Tokom boravka mališana iz Bijele i njihovog druženja sa vršnjacima sa gradskog i ruralnog područja Prijestonice Cetinje, biće upriličen i program humanitarnog karaktera, u sklopu kojeg će građani biti u prilici da, kupovinom ulaznica, doniraju pomoć JU Dječji dom „Mladost“ iz Bijele.

Inače, Prijestonica i ova javna ustanova, poptisali su i sporazum, kojim je predviđena širkoa biletarlan saradnja. U ime JU Dječji dom „Mladost“ to je uradio direktor Borislav Đukanović, a lokalne vlasti, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović je kazao da mu je veliko zadovoljstvo što je Cetinje ugostilo mališane iz Dječjeg doma „Mladost“.

"Steći ovakve prijatelje, kakvima smo danas okruženi, zadovoljstvo je, čast i privilegija.

Želim da se zahvalim rukovodstvu Doma 'Mladost', na tome što su podržali našu inicijativu i što su nam pružili priliku da već danas i predstojećih dana počnemo graditi jedno novo, veliko prijateljstvo", istakao je Bogdanović.

Direktor doma Borislav Đukanović zahvalio je Prijestonici Cetinje, Turističkoj organizaciji grada, institucijama, privrednicima i građanima koji su doprinijeli da akcija „Cetinje okrenuto 'Mladosti' zaživi.

"Cetinje, kao prijestonica Crne Gore, u mnogim je momentima bila prva – a tako je i ovog puta, jer je riječ o prvom gradu sa kojim smo potpisali ovakav Sporazum. Vjerujem i da će ovakvi susreti postati tradicija, jer je jako lijepo kada se dobre želje pretvore u djelo, kako je to slučaj danas", rekao je Đukanović.

Galerija

Bonus video: