Kotor: Nestala ploča iz 15. vijeka

Izvođač radova, preduzeće AD „Jedinstvo” iz Užica, pronalaske je uklonio sa mjesta otkrića i nastavio sanaciju kanalizacionog sistema
94 pregleda 12 komentar(a)
ploča, Preluzica, Foto: Ivana Komnenić
ploča, Preluzica, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 07.06.2013. 15:01h

Prilikom zemljanih radova na dijelu magistralnog puta Kotor-Prčanj-Tivat, na Peluzici, u okviru projekta izgradnje i revitalizacije vodovodne i kanalizacione infrastrukture Opštine Kotor, pronađene su tri kamene i jedna nadgrobna ploča iz 1480. godine.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara donijela je rješenje kojim je investitoru, Javnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” iz Kotora, naloženo da za dalje izvođenje zemljanih radova obezbijedi nadzor arheologa sa konzervatorskom licencom.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara Ružica Ivanović kazala je za “Vijesti” da je rješenje donijeto na osnovu predloga stručne komisije, koja je, nakon što je obaviještena o pronalasku ploča 29. maja, formirana kako bi obavila uvid na terenu i utvrdila da li je riječ o arheološkom nalazištu, te predložila mjere za dalje postupanje uprave.

“Komisija je konstatovala da su u toku izvođenja zemljanih radova na katastarskoj parceli broj 156 KO Škaljari I, u mjestu Peluzica, 27. maja pronađena tri kamena fragmenta i jedna kamena nadgrobna ploča sa natpisom iz 1480. godine, te da je izvođač radova, preduzeće AD 'Jedinstvo' iz Užica, te nalaze uklonio sa mjesta otkrića i nastavio sanaciju kanalizacionog sistema, iako je, shodno odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, bio dužan da obavijesti nadležne o otkriću, te radove prekine. Komisija je dva dana kasnije, 29. maja, konstatovala da su na terenu samo tri kamene ploče, odnosno da je nadgrobna ploča nestala, iako je izvođač tvrdio da je na sigurnom mjestu”, kazala je Ivanović.

Kamene ploče su, prema saznanju komisije, pronađene na kanalizacionom ispustu, odnosno korišćene su za njegovo pokrivanje.

“Što se tiče nestanka nadgrobne ploče, slučaj je prijavljen policiji, koja nas je obavijestila da i dalje traga za pločom i počiniocem ovog djela. Ostale tri kamene ploče Uprava je prenijela u zgradu Palate Drago. Investitor radova - JP 'Vodovod i kanalizacija', postupio je po rješenju uprave i obezbijedio nadzor Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, koji je za te poslove odredio arheologa sa konzervatorskom licencom, mr Vilmu Kovačević”, kazala je Ivanović.

Bonus video: