Zaštićeno područje: Hercegnovski dio Orjena i zvanično dobio status parka prirode

"Zaštićeno je preko 80 kvadratnih kilometara hercegnovskog dijela planine Orjen", kazala je direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Milja Vitorović
203 pregleda 0 komentar(a)
Orjen, Foto: Opština Herceg Novi
Orjen, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 10.07.2018. 13:09h

Hercegnovski dio planinskog masiva Orjen upisan je u registar zaštićenih područja Crne Gore čime je zvanično dobio status parka prirode.

Tom prilikom u selu Mokrine održan je prigodan program.

"Ovo je prva državna odluka o zaštiti Orjena, 52 godine nakon što je pokrenuta prva inicijativa za proglašenje jednog nacionalnog parka na području Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u šta je bila uključena i geografska cjelina orjenskog masiva, i 10 godina od donošenja odluke lokalne Skupštine o proglašenju regionalnog parka. Zaštićeno je preko 80 kvadratnih kilometara hercegnovskog dijela planine Orjen", kazala je direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Milja Vitorović, istučući da je odluka o zaštiti područja formalni temelj za očuvanje prirode i sve dalje aktivnosti u cilju održivog razvoja Orjena i hercegnovskog zaleđa.

"Agencija je sprovela neophodne korake da Orjen bude upisan u registar zaštićenih područja, a ono što slijedi je izbor upravljača zaštićenim područjem, obuke stručnih nadzornika koji treba da imaju licence planinskih vodiča, te dalje svi koraci koji su u skladu sa regulativama", objasnila je Vitorović.

Razgovaraće sa partnerima iz Bosne i Hercegovine da i oni zaštite njihov dio masiva, kako bi zajednički ostvarili zaštitu cijelog planinskog prostora Orjena.

O prirodnim vrijednostima Orjena i razlozima zbog kojih je ovaj planinski prostor morao i mnogo ranije dobiti formalnu zaštitu govorio dr Goran Komar.

Kako je istakao, ovaj događaj je rezultat rada tokom skoro dva vijeka bavljenja Orjenom, kako kroz izučavanje prirodnih vrijednosti, tako i kroz popularizaciju planine.

On se zahvalio brojnim istraživačima, žiteljima, planinarima Herceg Novog i Dubrovnika koji decenijama ulažu ogromne napore da prouče Orjen i približe da najširem krugu ljudi.

Govoreći o prirodnim bogatstvima Orjena, Komar je istakao da u pojedinim njegovim ekosistemima ima i do 40 odsto endemičnih vrsta, submediteranska je planina koja ima preko 49 vrhova viših od 1.500 metara i predstavlja sjajan dokument za izučavanje istorije razvoja šireg područja.

Bonus video: