Đurović: Ovakav Savjet ne može RTCG spasiti od DPS-a

Član rukovodećeg tijela nacionalne radio-televizije tvrdi da TVCG ponovo prelazi granice ukusa i da informativni program nije izbalansiran
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2013. 14:59h

Sjednica Savjeta RTCG, održana u utorak, pokazala je još jednom da je ovaj sastav Savjeta dostigao svoj maksimum i da se do ključnih promjena u kvalitetu informativnog programa ne može doći, ocijenio je član tog tijela Goran Đurović.

On je istakao da je Savjet donio niz važnih odluka čiji se značaj ne može umanjiti i akata na čiju primjenu se navikavaju direktori i zaposleni, ali ipak nije uspio da uradi dovoljno u cilju obezbjeđivanja izbalansiranosti u informativnom programu „zbog čega je ovaj segment programa dominantno pod uticajem DPS-a“.

„Dnevnici od 11, 12. i 13. aprila su pokazatelj do kojih granica neznanja i neukusa ide uređivačka politika, kojom su sva pravila i principi novinarstva prekršeni. Nakon predsjedničke kampanje, koja je uglavnom urađena na korektan način, postizborni period je sramota koja se ponavlja“, rekao je Đurović za „Vijesti“.

Prema njegovim riječima, većini u Savjetu nisu dovoljna ni istraživanja javnog mnjenja koja ukazuju na pristrasnost i stranačku obojenost informativnog programa, niti prigovori gledateljki i gledalaca. Jedino je, tvrdi, važna odanost političkim centrima moći od kojih zavise na određeni način.

On smatra da je, dok god je zakonsko rješenje koje se tiče sastava Savjeta RTCG ovakvo kakvo jeste, teško očekivati ozbiljnije i suštinske pomake.

„Većinu u Savjetu RTCG čine predstavnici organizacija koje se dominantno finansiraju iz budžeta Crne Gore. Zbog toga je uticaj vlasti velik i potrebno je kroz najavljene izmjene Zakona o javnim radio-difuznim servisima povećati broj predstavnika nevladinih organizacija u ovom tijelu“, naglasio je Đurović.

On dodaje da je potrebno i osigurati prevagu organizacija civilnog društva koje nisu finansirane iz budžeta Crne Gore, kao i povećati pritisak na Savjet i generalnog direktora u cilju povećanja finansijske discipline i povjerenja građana u RTCG. To se, kako je kazao, može postići kroz izmjene Zakona kojim se mora propisati raspuštanje Savjeta i generalnog direktora po sili zakona, ukoliko se napravi finansijski gubitak ili dođe do pada povjerenja u RTCG. Na taj način se, tvrdi, mogu natjerati organi RTCG da bolje rade svoj posao.

Vojvodić potvrdio da su se srozali na najniži nivo

Poslanik DF Koča Pavlović reagovao je juče na pojedine navode u tekstu “Izbacio bih Pavlovića naglavačke iz studija” koji je juče objavljen u “Vijestima”, tvrdeći da nema tužnije potvrde da se RTCG srozala na najniži profesionalni i moralni nivo, od “primitivne” reakcije njenog čelnog čovjeka, Rada Vojvodića.

Pavlović je ocijenio da samo režimsko glasilo jednog režima koji je u raspadanju, samo jedna “ozbiljno bolesna” radio-televizija kakva je RTCG, može na svome čelu imati osobu kakva je Vojvodić.

“Od sada pa ubuduće, ukoliko ne uspiju da režimske kritičare pobijede i da ih ponize standardnim medijskim podmetačinama, direktor svojim novinarima-specijalcima nalaže da se fizički obračunaju sa svojim sagovornicima! Mislim da ovaj novitet do sada nije viđen čak ni u televiziji Bjelorusije”, naglasio je on.

Pavlović je reagovao na navode generalnog direktora RTCG, koji je pozvao članove Savjeta da zaštite novinare Javnog servisa, koji su mobingovani od strane pojedinih političara. Vojvodić je podsjetio na izvještavanje u izbornoj noći, kada je gost Zorana Lekovića bio Koča Pavlović, koji je, prema njegovim navodima, pušio u studiju, koristio mobilni telefon i izlazio, dodajući da bi ga on “naglavačke iz studija izbacio”.

“Ja ovo zaista smatram reakcijom jednog nesrećno ograničenog, ali zato beskrajno odanog režimskog sluge. Naš problem nije u tome što je Vojvodić takav, već je problem što takav poklonik režimskog novinarstva sjedi u stolici direktora RTCG”, zaključio je Pavlović.

Pravilnikom bi da sakriju što se dešava

Prema Đurovićevim riječima, koliko je Javni servis daleko od svoje misije u društvu pokazuje i predlog Pravilnika o poslovnoj tajni, koji je na prethodnoj sjednici vraćen na doradu, a koji je predvidio da se skoro ništa ne može reći u vezi poslovanja javnog preduzeća.

„Treba valjda sakriti od građana koji finansiraju RTCG sve podatke koji mogu kompromitovati menadžment ili Savjet“, naglasio je on. Đurović je otkrio da je povod za predlaganje ovog Pravilnika bilo predstavljanje istraživanja javnog mnjenja za 2012. godinu koje je objavljeno u „Vijestima“ i odnos jednog člana Savjeta prema javnosti rada institucije koja pripada građanima.

„Ukoliko Pravilnik o poslovnoj tajni bude donijet u rigidnom obliku u kakvom je prethodno ponuđen, biće to siguran korak ka zatvaranju RTCG. Ostaje još da se ostvari davnašnja ideja da se sjednice Savjeta zatvore za javnost i onda će valjda sve biti bolje, a javnost zadovoljna svojom investicijom u pravovremeno i objektivno informisanje“, poručio je Đurović, dodajući da ostaje da se vidi da li ovaj Savjet, takav kakav je, ima hrabrosti da uradi ono o čemu razmišlja.

Galerija

Bonus video: