Ugasili mašine nakon što su građani blokirali gradilište

Poslije ekološkog incidenta u blizini miločerskog „Maestrala” i protesta, mještani uspjeli da izdejstvuju poštovanje propisa
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2013. 16:38h

Svi radovi na gradilištu budućeg apartmanskog kompleksa u centru Pržna, čiji je investitor “Adriatik propertis”, zakupac grad hotela Sveti Stefan, biće obustavljeni, dogovor je mještana i gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića, koji je juče popodne došao na lice mjesta, nakon što je grupa od 20 građana postavila živi zid i automobilima blokirala prolaz kroz Miločerski park i prilaz gradilištu.

To su uradili revoltirani što je građevinska operativa nikšićke kompanije “Neksan” nastavila radove u sklopu priprema terena za gradnju, iako je na snazi zabrana njihovog izvođenja.

Do eskalacije u mirnom paštrovskom mjestu došlo je nakon što je preksinoć usljed prokopavanja terena, koje vodi “Adriatik propertis”, a izvodi nikšićka kompanija, došlo do pucanja glavne kanalizacione cijevi, a potom i izlivanja fekalija.

Nakon što su ekipe “Vodovoda” cijelu noć između utorka i srijede i do juče popodne sanirali oštećenja, radovi su, iako je na snazi zabrana gradnje, iznenada nastavljeni.

To je izazvalo revolt mještana koji su se oko 15 časova samoinicijativno okupili i blokirali gradilište, a potom i saobraćanje kroz Pržno i Miločerski park.

Radnici sa gradilišta su ubrzo otišli, ali su mještani još dva sata bili na blokadi, tražeći od nadležnih da im garantuju da će radovi biti zaustavljeni.

“Iako je na snazi zabrana izvođenja radova, neko je 'Adriatik propertisu' dozvolio da kopa i buši, iako je mjesto puno gostiju. Znači, tražimo da nam se garantuje da će radovi biti zaustavljeni. Više ne vjerujemo ni 'Adriatik propertisu', ni predstavnicima grčke 'Restis grupe', jer su nas do sada više puta prevarili. Opština mora da nam pruži uvjeravanje da će cijeli teren biti vraćen u prvobitno stanje, jer su radovima potpuno uništili naše mjesto, a sezona je uveliko počela“, poručili su mještani okupljeni ispred gradilišta.

Iako je na momente situacija u Pržnu bila usijana, strasti su se donekle stišale kada je oko 16 časova interventna jedinica policije došla na lice mjesta.

Ogorčeni što je nekome dozvoljeno da radi mimo zakona i važećih pravila, mještani su poručili da “više neće tolerisati ničiju bahatost”.

Oni su istrajali u namjeri da neće nikome dozvoliti da im, kako su kazali, tjera goste i uništava cijelo mjesto.

Zbog pucanja glavne kanalizacione cijevi mjesto je „plivalo u fekalijama“.

„Naši gosti su bili primorani da odu iz apartmana, jer se širio nesnosan smrad“, ispričao je juče ujutru mještanin, koji je prisustvovao sanaciji oštećenja.

Dan ranije, mještani su, imajući u vidu da je 1. juna na snagu stupila odluka o zabrani gradnje, prijavili radove Komunalnoj policiji, nakon što su vidjeli da su bageri kopali po terenu.

Inspektori su, kako je juče “Vijestima“ potvrđeno u Komunalnoj policiji, odmah izašli na lice mjesta, te napisali prijavu.

„Radovi su bili zaustavljeni nekoliko sati, ali čim su inspektori otišli, oni su odmah nastavili da kopaju. Pozvali smo ponovo inspekciju, ali ubrzo je došlo do havarije“, ispričao je mještanin.

Prekršajna prijava protiv zakupca „Sveca”

Gradski “Vodovod” i Komunalna policija podnijeli su prekršajnu prijavu protiv zakupca grad hotela Sveti Stefan, kompanije „Adriatik propertis“, zbog velikog oštećenja glavne kanalizacione cijevi u Pržnu, do koje je došlo preksinoć usljed pripreme zemljišta za gradnju kompleksa nedaleko od hotela „Maestral“ .

To je juče “Vijestima“ potvrdio direktor gradskog “Vodovoda” Milenko Medigović.

Galerija

Bonus video: