Žabljački osnovci obilježili Svjetski dan zaštite životne sredine

Praznik su obilježili su i zaposleni u NP "Durmitor". Direktor Tomo Pajović kaže da je u toku uređivanje bližeg i daljeg okruženja Crnog jezera i na prostoru kanjona Tare
60 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 11:01h

Svjetski dan zaštite životne sredine učenici nižih razreda Osnovne škole "Dušan Obradović" obilježili su likovnom kolonijom. Svojim crtežima kreativno su poslali poruku da se životna sredina mora očuvati.

Zato su flomasterima i bojicama crtali ono što su zamislili, pa je bilo planina, jezera, potoka, cvijetnih livada... sve do, ipak nevještim rukama, nacrtanih kontinenara, mora i okeana.

Sve to u kontekstu uspješno realizovanih projekata "Za život usklađen sa prirodom i njenin zakonima" i "Za zeleno sjutra" koji su podrazumijevali pošumljavanje, posjete nacionalnim parkovima, organizovanje kvizova i pozirišnih predstava na ekološke teme, kaže direktor ove škole Veselin Vukićević.

"Naša je praksa da obilježavamo sve važne svjetske datume. Nakon 'Zelenog paketa', Kancelarija REC u Crnoj Gori priprema i 'Zeleni paket JUNIOR', koji sadrži priručnik i CD za nastavnike, pa će ovi radovi biti dostavljeni toj kancelariji", kaže Vukićević.

Važni ekološki datum obilježili su i zaposleni u NP "Durmitor". Direktor Tomo Pajović kaže da je u toku uređivanje bližeg i daljeg okruženja Crnog jezera i na prostoru kanjona Tare.

"Obalom jezera postavljamo drvene klupe, kako to priliči ambijentu, a dalje od obale čistimo nepotrebni materijal i stabla polomljena u nedavnom nevremenu.

Traje i akcija sadnje kojom na jednom hektru površine između rezervata Crna poda i lokaliteta Sokolovina, koji je devastiran u požaru prošlog ljeta, zasađujemo 500 sadnica autohtonog crnog bora.

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježavaju učenici nižih razreda osnovne škole iz Budve koji na Žabljaku, koji na Žabljaku realizuju školu u prirodi. Njima je penzionisana nastavnica i poznati ekolog Vinka Bulić na obali Crnog jezera cijeli školski čas pričala o ekologiji i obavezi čuvanja životne sredine.

Kontakt je uspostavljen u utorak kada su, poput mnogih posjetilaca Žabljaka, đaci iz Budve ušli u dvorište njene kuće i vidjeli raznolikost zelenila, počev od raznog cvijeća do autohtonih primjeraka durmitorskog bilja koje Vinka brižljivo uzgaja i njeguje.

Galerija

Bonus video: