Medenica: Tek ćemo o deportacijama

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica objašnjava da nije kritikovala kolege, nego političare
80 pregleda 10 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vesna Medenica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.06.2013. 09:20h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica demantovala je juče da je presudu za deportacije ocijenila poražavajućom, objašnjavajući da je govorila samo o tome da je nezamislivo da političari komentarišu odluke sudova.

Medenica je na skupštinskom Odboru za politički sistem i pravosuđe, na konstataciju poslanice Pozitivne Crne Gore Azre Jasavić da je “poražavajuća odluka u predmetu deportacija”, ponovila tu konstataciju, nakon čege je napravila kratku pauzu i rekla: ”Ja tu odluku neću komentarisati zato što će ona imati konačan epilog na Vrhovnom sudu”.

U saopštenju, koje je potpisala sekretarka Vrhovnog suda Sanja Kalezić, zaključuje da “iz navedenog nesumnjivo proizilazi da je stav predsjednice Medenice o predmetnom slučaju bio na fonu nedopustivosti da političari, predstavnici partija i poslanici komentarišu sudske odluke, izražavajući nezadovoljstvo i zadovoljstvo njima, jer to predstavlja svojevrstan politički pritisak na sudski vlast i stvaranje atmosfere očekivanih odluka”.

Medenica je na istoj sjednici Odbora rekla i da je Ustavni sud politički “imajući u vidu koje ga sudije čine i kako su one izabrane”. Predsjednk Ustavnog suda Milan Marković rekao je za TV Vijesti da se sudije tog suda biraju u parlamentu na predlog predsjednika države, kao i u drugim savremenim zemljama: “To apsolutno nije politički sud i po svom sastavu je na fonu preporuka Venecijanske komisije”.

Bonus video: