Rusi uveliko zidaju u Budvi

Samo tokom 2012. više od 50 državljana Rusije ili firmi koje su osnovali dobilo je dozvole za gradnju
112 pregleda 17 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.06.2013. 11:28h

Da graditelji iz “kolijevke socijalizma” u 2013. nastavljaju realizaciju svojih investicionih poduhvata u metropoli turizma, potvrđuje i to što je od ukupno 47 građevinskih dozvola koje je u proteklih pet mjeseci izdao opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj, čak četvrtina naslovljena na državljane Rusije ili firme koje su osnovali u Crnoj Gori.

Ruska građevinska groznica, koja godinu i po ne jenjava u Budvi, nastavljena je i u 2013, pa su, prema podacima na zvaničnom sajtu Opštine Budva, pod „pečatom“ ruskih firmi i njihovih građana izdate dozvole za gradnju stambenih zgrada, vila i apartmana, čija će ukupna površina iznositi čak 11.000 kvadrata stambenog prostora.

Samo tokom 2012. više od 50 državljana Rusije ili firmi koje su osnovali dobilo je dozvole za gradnju, što se i očekivalo nakon što su u vrijeme najveće kupoprodajne groznice, od 2006. do 2008, Rusi bili najveći trgovci nekretnina od Jaza do Buljarice.

Barska firma „Green invest“, koju su osnovali ruski državljani, dobila je dozvolu za gradnju četvorospratne zgrade u Bečićima, površine 1.500 kvadrata

Mnogi od njih stupili su u ortačke veze i sa domaćim graditeljima, kako bi još više osnažili svoje pozicije.

Tako je Opština u januaru, prema evidenciji opštinskog sekretarijata, izdala građevinske dozvole Romanu Misirinu i firmi „Trust group“, koju je osnovao sa partnerom Vladimirom Kaganom. Njima je izdata dozvola za gradnju apartmansko-turističkog objekta u Budvi, ukupne površine 1.900 kvadrata.

Njihov sunarodnik Petr Mališev Ivanovič dobio je građevinsku dozvolu da gradi kuću od 270 kvadrata u Petrovcu.

Dozvola je u februaru izdata i Juriju Kušnerovu Petroviču za gradnju pomoćnog objekta u Reževićima, površine 140 kvadrata, a u martu Leonidu Polevoju za dogradnju pete etaže od 196 kvadratnih metara.

Kompanija “Build”, iza koje stoje ruski preduzimači, dobila je dozvolu za gradnju četvorospratnog apartmansko-turističkog kompleksa u Bečićima od 3.000 kvadrata

Barska firma „Green invest“, koju su osnovali ruski državljani, dobila je dozvolu za gradnju četvorospratne zgrade u Bečićima, površine 1.500 kvadrata, dok je Opština u aprilu izdala građevinsku dozvolu Nikolaju Naumovu za stambenu zgradu u Mainama od skoro 600 kvadrata.

Kompanija “Build”, iza koje stoje takođe ruski preduzimači, dobila je dozvolu za gradnju četvorospratnog apartmansko-turističkog kompleksa u Bečićima od 3.000 kvadrata. Istoimena firma je prošle godine dobila dozvolu za ostatak velikog kompleksa ukupne površine 9.000 kvadrata.

Imajući u vidu da predstoji zabrana gradnje, a u Opštini je ostalo još 40 zahtjeva za dobijanje građevinske dozvole, za očekivati je da će tokom ljeta još mnogo ruskih graditelja da dobije zeleno svjetlo za gradnju, uglavnom apartmana i stanova za tržište.

Tri za mjesec

Tokom prošlog mjeseca Opština je ruskim investitorima izdala tri dozvole. Tako je Ilja Korotkov dobio građevinsku dozvolu za gradnju treće faze turističkog objekta površine 300 kvadrata, dok je firma „Kveststroj“, koju je osnovao Rus, dobila dozvolu za četvorospratnu stambenu zgradu u Bečićima od četiri etaža, površine 1.359 kvadrata.

I firma „Valdan“, čiji su osnivači ruski državljani, polovinom maja dobila je građevinsku dozvolu za gradnju vile od 600 kvadrata u Reževićima.

Bonus video: