Sve više mladih napušta sjever Crne Gore

Crnogorci u sjevernom dijelu zemlje od države očekuju pomoć za razvoj tog dijela zemlje i sprečavanje odlaska mladih u razvijenije krajeve
197 pregleda 102 komentar(a)
upis na fakultet, Foto: Boris Pejović
upis na fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.06.2013. 10:14h

Stanovnici sjevera Crne Gore, naročito omladina, sve su prisustniji u centralnom dijelu države nego u svom rodnom kraju, a kako tvrde, nije to njihova volja već idu tamo gdje im je ljepše i gdje postoji više uslova za stvaranje svjetlije budućosti.

Osim omladine koja napušta svoj rodni kraj za bolju budućnost u Podgorici i nekom drugom centralnom ili južnom gradu, nekadašnji radnici bivših velikih, a sada već propalih preduzeća, konkretno u Bijelom Polju, u više navrata su se okupljali te protestima ukazivali na loš standard građana tog dijela Crne Gore, prenosi dopisnik agencije Anadolija.

Posebno stanovnici Bijelog Polja kroz svoja protestna okupljanja poručivali bi državnim vlastima da su nezaposlenost, ugašena preduzeća i loš standard doveli sjever Crne Gore na rub egzistencije.

Omladina se na napuštanje rodnog kraja, bilo kojeg grada sa sjevera Crne Gore, odlučuje uglavnom pri upisu na studije.

Resmija Šabović tvrdi da bi po pitanju razvoja sjevera zemlje državni organi mogli dosta toga da urade.

„Svi mladi ljudi bi ostali u svojim kućama da im je ovdje lijepo i da imaju neku budućnost. Moja su djeca trenutno učenici, ali će kasnije biti upravo tako, morat će da napuste ovo mjesto, mi roditelji smo svjesni toga da ovdje nema perspektive i opravdavamo ih“, navodi građanka Bijelog Polja.

Zapostavljeni region

Stanovnici Bijelog Polja uglavnom su mišljenja da ukoliko su oni kao roditelji morali da ostanu da žive u tom gradu, ne moraju njihova djeca, s obzirom na to da, kako ističu, nemaju budućnosti u mjestima gdje se ne ulaže i koja su odavno zapostavljena.

Nešto konkretno po tom pitanju preduzela je Liberalna partija Crne Gore. U cilju razvoja sjevera Crne Gore, Liberalna partija je najavila prijedlog deklaracije o podsticanju razvoja sjevera, kojim će se od države zahtijevati da se opštine u tom dijelu države tretiraju kao nerazvijeno područje. Cilj usvajanja deklaracije, kako se navodi iz te partije, jeste da se definišu stvarni problemi koji su doveli do zaostajanja u razvoju sjevernog dijela Crne Gore i da se primjenom odgovarajućih mjera u srednjoročnom vremenskom periodu situacija popravi, a samom deklaracijom obuhvaćena je i politika državne pomoći prilikom zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta.

„Hrvati kažu 'trbuhom za kruhom', nema posla ovdje. Država bi tebala malo više da povede računa o omladini sa sjevera, i ako završe ovdje fakultete ne mogu da se zaposle“, ističe penzionisani učitelj Mustafa Hubanić.

U Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Plavu, Gusinju, hvale se građani, lijepo je samo ljeti, kada počnu brojni vašari te mnogi koji su napustili državu i otišli u inostranstvo u potrazi za boljim životom, tad se vraćaju.

Ono što je činjenica, a čega su svjesni i sjevernjaci, jeste da se ne prazne samo gradovi, mnoga sela na sjeveru Crne Gore omladina je odavno napustila.

Građani iz Bijelog Polja u razgovoru s novinarom agencije Anadolija (AA) uglavnim ističu da od države, prije svega, očekuju stvaranje uslova i mogućnosti za mlade ljude kako bi ih zadržali na studiju u svom gradu, a kasnije kako bi mogli ostvariti i zaposlenje.

Bonus video: