Još dva dana kiša, od četvrtka ljepše vrijeme i porast temperature

Za pet mjeseci palo 1.452 litara kiše po metru kvadratnom, kaže Branko Micev
90 pregleda 13 komentar(a)
poplava, Foto: Luka Zeković
poplava, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.06.2013. 07:39h

Za prvih pet mjeseci u Podgorici je palo čak 88 procenata prosječnih godišnjih padavina.

Meteorolog Branko Micev saopštio je da je palo čak 1.452 litra kiše po metru kvadratnom, što je skoro godišnja količina padavina u Podgorici.

On je rekao da je samo tokom 15 majskih kišnih dana palo 209 litara kiše po metru kvadratnom, što je 129 odsto od prosječne količine padavina u tom mjesecu.

“Od 1. januara do 31. maja na teritoriji Podgorice palo je znatno više kiše od uobičajene količine za ovaj period godine. Za samo pet mjeseci palo je čak 88 odsto od godišnjeg prosjeka. Slično je i u ostalim gradovima Crne Gore, a prednjači Cetinje sa nevjerovatnih 2.983 litra kiše po metru kvadratnom, što je 92 odsto godišnjih padavina u prijestonici”, kazao je Micev juče “Vijestima”.

I pored obilnih padavina, prosječna temperatura u maju bila je veća od uobičajene klimatske normale

“Protekli mjesec je u Podgorici za 1,3 stepena bio topliji od prosječne temperature za maj. Od prvih šest dana maja, čak pet je imalo tropski karakter, sa temperaturom iznad 30 stepeni, a 1. maja ostvaren je temperaturni maksimum od 33,8 stepeni”, kazao je Micev.

On prognozira da će još dva dana biti padavina, a ljepše vrijeme i porast temperature očekuje od četvrtka.

“U utorak i srijedu očekuje se promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i povremenim pljuskovima. Od četvrtka do kraja sedmice osjetno toplije, a za dane vikenda i sa temperaturom između 28 i 30 stepeni”, rekao je Micev.

Bonus video: