Smrtonosni MERS stiže sa turistima?

Šefica SZO u Crnoj Gori Mina Brajović o novom zabrinjavajućem virusu, od kojeg je umrlo 30 ljudi
11 komentar(a)
MERS, virus, Foto: Shutterstock
MERS, virus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.06.2013. 06:54h

Imajući na umu veću mobilnost roba i putnika, koja je naročito izražena u toku ljetnje sezone i u državama koje su privlačne turističke destinacije, gdje spada i Crna Gora, sasvim je realno očekivati pojavu novog korona virusa, nazvanog MERS (Blisko - istočni respiratorni sindrom).

To je kazala “Vijestima” šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović, naglašavajući da trenutne procjene SZO pokazuju da je rizik od MERS virusa u Crnoj Gori mali, bar za sada.

Nemamo odgovor na pitanje da li se prenosi respiratornim putem ili kontaktom kao ni kakva je klinička slika toka razvoja bolesti. Kako sada stvari stoje, ne postoji efikasan način liječenja oboljenja izazvanog ovim virusom, niti vakcina, kazala je šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović

Ona je napomenula da je preporučen pojačan epidemiološki nadzor nad nejasnim slučajevima ozbiljne akutne respiratorne infekcije: “Savjetujemo zdravstvenim radnicima da povećaju stepen opreznosti kada im se jave pacijenti sa simptomima ozbiljne akutne respiratorne infekcije, a nedavno su se vratili iz zemalja u kojima su zabilježeni i laboratorijski potvrđeni slučajevi obolijevanja od MERS virusa”.

Budući da nije poznato kako dolazi do infekcije i kako se virus prenosi, Brajović kaže da nije moguće dati precizne i konkretne savjete građanima kako da spriječe eventualnu infekciju MERS virusom. “Ali ono sto svakako treba praktikovati jeste izbjegavanje bliskog kontakta, kada je to moguće, sa osobama koje imaju simptome oboljenja (kašalj, kijanje) i da vode računa o higijeni ruku. Takođe, radi predostrožnosti, bilo bi poželjno da građani izbjegavaju nekuvano ili nedovoljno termički obrađeno meso, neoprano voće ili povrće”, kazala je ona.

Brajović je ponovila da je situacija sa “novim virusom”, nazvanim MERS, zabrinjavajuća jer se o njemu malo zna, ne može se sa sigurnošću utvrditi gdje mu je stanište, kako dolazi do infekcije i kako se prenosi: “Nemamo odgovor na pitanje da li se prenosi respiratornim putem ili kontaktom kao ni kakva je klinička slika toka razvoja bolesti. Ono što situaciju dodatno usložnjava jeste da su slučajevi prenošenja virusa sa čovjeka na čovjeka potvrđeni i to u zdravstvenim ustanovama i porodičnom okruženju. Kako sada stvari stoje, ne postoji efikasan način liječenja oboljenja izazvanog ovim virusom, niti vakcina”.

Od tog virusa je do sada umrlo 30 osoba u svijetu, a laboratorijski je potvrđen u 53 slučaja. Dominantno je riječ o osobama koje su boravile u nekoj od država arapskog poluostrva i starije su dobi.

“SZO je dobila izvještaje o laboratorijski potvrđenim slučajevima, ne samo iz zemalja Bliskog istoka, već i iz Francuske, Njemačke i Velike Britanije”, kazala je Brajović, napominjući da je SZO prvi izvještaj o tom oboljenju dobila u septembru 2012. godine.

U toku subote i nedjelje, SZO su prijavljena tri nova slučaja obolijevanja u Italiji.

Može da se otrgne kontroli

Brajović je ponovila ocjene generalnog direktora SZO da je riječ o velikoj opasnosti za cijeli svijet. “Suočeni smo sa realnim rizikom da se novi korona virus otrgne kontroli, budući da je zabilježena velika učestalost fatalnih ishoda među oboljelima od MERS virusa. Osim toga, virus se širi brže nego što mi pribavljamo informacije potrebne radi boljeg razumijevanja njegove prirode i stvarnog potencijala”.

Šefica Kancelarije SZO je kazala da za sada nema posebanog skrininga na graničnim prelazima, niti uvođenja ograničenja saobraćaja ili trgovine. “SZO je mobilisala značajan kadar i finansijske resurse kako bi pružila podršku zemljama u sprovođenju nadzora nad ozbiljnim akutnim respiratornim infekcijama, procjeni rizika, razvijanju smjernica za kontrolu infekcije, istrage u prijavljenim slučajevima, koordiniranju međunarodne podrške”, kazala je Brajović.

Simptomi su groznica, kašljanje, gubitak daha...

Brajović naglašava da, iako ima sličnosti sa SARS virusom, sa kojim ga često upoređuju stručnjaci, među njima postoje značajne razlike.

“SARS virus se mnogo lakše i brže prenosio sa čovjeka na čovjeka, za razliku od MERS virusa”, kazala je Brajović. Uobičajeni simptomi kod osoba oboljelih od MERS-a su teška respiratorna oboljenja praćena groznicom, kašljanjem, gubitkom daha i poteškoćama u disanju.

Većina pacijenata oboljela je od upale pluća, dok je značajan broj imao gastrointestinalne tegobe, uključujući dijareju, a u pojedinim slučajevima došlo je i do otkazivanja bubrega. Skoro kod polovine oboljelih zabilježen je smrtni ishod. Institut za javno zdravlje nedavno je saopštio da prati situaciju sa novim virusom i da je pojačao nadzor nad respiratornim infekcijama.

Bonus video: