Vučinić tvrdi da SPC ima preko 50 miliona od Ostroga

Džomić je rekao da to nije tačno, a odgovarajući na pitanje koliko onda SPC prihoduje od Ostroga, rekao je da ne zna precizno jer nije blagajnik
333 pregleda 109 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2013. 14:20h

Potpredsjednik Savjeta Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić kazao je da Srpska pravoslavna crkva godišnje ima preko 50 miliona eura prihoda od manastira Ostrog. On je, za radio Skala, rekao da manastir Ostrog treba vratiti pod vlasništvo Crne Gore, a prihod pod državnu upravu.

"To bi bilo sasvim dovoljno da Crna Gora ne mora da se zadužuje svake godine, zbog čega rizikuje da uđe u dužničko ropstvo, koje će državu da košta suvereniteta", rekao je Vučinić.

On je za “Vijesti” kazao da manastir Ostrog godišnje obiđe oko 1,2 miliona hodočasnika, koji uobičajeno ostavljaju novac na ćivot, uglavnom 20 eura, a većina mnogo više.

"Prepredeni popovski mračnjaci ustrašenoj i neukoj pastvi prodaju svetu vodicu, kič suvenire – krstiće i ikonice, naplaćuju konačište, hranu, krštenje i slično. Tako se u Ostrogu godišnje obrne oko 50 miliona eura koji se vrećama iznose u Srbiju i republiku Srpsku“, ocijenio je Vučinić.

On je dodao da naša država odbija da manastir Ostrog stavi pod svoje kompetencije, iako je, tvrdi, u njenom vlasništvu. Sa tim prihodima bi, prema njegovim riječima, Crna Gora lagodno vraćala međunarodne dugove i spriječila da upadnemo u dužničko ropstvo.

„Nažalost, naša nezasita i pohlepna državna administracija spremna je da proda i Zavod za transfuziju krvi da bi sebi napunila šuplje džepove“, rekao je Vučinić.

Velibor Džomić (SPC) kazao je da taj podatak o prihodima SPC nije tačan, ali da “nije prvi put da Stevo Vučinić saopštava tu i takvu činjenicu”. On je dodao da ukoliko za sebe kaže da je vjerujući, Vučinić treba da pripazi da govori istinu.

“Nije se igrati sa Svetim Vasilijem i Ostrogom. Tako je govorio i ranije da se iz manastira Ostrog uplaćuje novac u penzione fondove Bosne i Hercegovine, a kada je stigao demant da to nije niti bilo niti može biti, pravio se nevješt kao da to nije rekao”, rekao je Džomić za “Vijesti”.

Odgovarajući na pitanje koliko onda SPC prihoduje od Ostroga, Džomić je rekao da ne zna precizno jer nije blagajnik. Ranije je “Vijestima” iz SPC saopšteno da je godišnji profit od Ostroga oko 600.000 eura.

Galerija

Bonus video: