CEZAP: Oštećeni klijenti Hypo Alpe Adria banke se svakodnevno javljaju

Švajcarski franak, kako kažu iz CEZAP-a, formalno nije ni ušao u Crnu Goru, a valutna klauzula je postala plod špekulativnog ponašanja HAAB
52 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2013. 11:11h

Oštećeni klijenti koji su podigli stambene kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima se svakodnevno javljaju kako bi se priključili tužbi koju je protiv Hypo Alpe Adria banke (HAAB) podnio Centar za zašititu potrošača (CEZAP).

„Tužba je u ime oko 230 klijenata podnijeta podgoričkom Osnovnom sudu i čeka se zakazivanje pripremnog ročišta“, kazali su agenciji Mina-business predstavnici CEZAP-a.

Oni su tužbu podnijeli 17. maja u saradnji sa advokatskom kancelarijom Velimirović.

Izvršni direktor CEZAP-a, Olga Nikčević, ranije je kazala da je u Crnoj Gori jedino HAAB odobravala kredite u švajcarskim francima i da prema podacima Centralne banke (CBCG) ima 518 klijenata koji su podigli takve kredite i koji su, kako tvrdi, dovedeni u dužničko ropstvo.

HAAB je, kako tvrdi Nikčević, od majke banke iz Austrije dobila eure koje je dala klijentima, kojima nijesu ponuđeni švajcarski franci

HAAB je, kako tvrdi Nikčević, od majke banke iz Austrije dobila eure koje je dala klijentima, kojima nijesu ponuđeni švajcarski franci.

Švajcarski franak, kako je rekla, formalno nije ni ušao u Crnu Goru, a valutna klauzula je postala plod špekulativnog ponašanja HAAB.

Ona je kazala da je banka htjela da se probije na tržište Crne Gore i privuče klijente nudeći najnižu kamatnu stopu od 5,45 odsto na godišnjem nivou.

Iz banke su ranije objasnili da je kamatna stopa po kojoj su odobravali namjenske stambene kredite u švajcarskim francima 2007. i 2008. godine bila ubjedljivo najpovoljnija na tržištu.

Iz HAAB-a su dodali da su u svakom momentu postupali u skladu sa zakonom, poštujući sve stavke ugovora.

Oni su kazali i da banka ne može da utiče na eksterne faktore, kao i da tvrdnje da je švajcarski franak samo fiktivno bio vezan za valutu koja ni u jednom momentu nije ušla u Crnu Goru, niti u bankarski sistem, apsolutno ne odgovaraju istini.

Bonus video: