Snjegočistači probijaju namete na putu Žabljak - Plužine

Ovaj putni pravac, koji se uobičajeno čisti u ove dane, posljednji je u državi i šire na kome se ovaj posao obavlja
68 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2013. 07:20h

Snjegočistač “Crnagoraputa”, utovarna lopata i “Šmit” sa roto-frezom krenuli su u proboj sniježnih nameta na putu koji južnim padinama Durmitora povezuje 52 kilometra udaljene Žabljak i Plužine.

Ovaj putni pravac, koji se uobičajeno čisti u ove dane, posljednji je u državi i šire na kome se ovaj posao obavlja. Operatere Milana Pavlovića i Vuka Radulovića reporter “Vijesti” zatekao je na prevoju Sedlo, kojim se put pruža kotom od 1907 metara. Iza njih je nekoliko probijenih nameta visokih pet do šest metara, a preko ovog prevoja čekaju ih i viši.

I tako redom, put je ponegdje kopan, a ponegdje pod snijegom, kroz Dobri do, preko Prijespe i kroz Todorov do. I to desetak kilometara veoma tvrdog i zaleđenog snijega, kažu operateri i ne mogu prognozirati kad će posao biti završen.

Osim što povezuje Žabljak i Plužine, ova saobraćajnica je dio kružnog puta oko Durmitora dugog 85 kilometara. Veoma atraktivna turistička ponuda poznata je i kao „Durmitorski prsten“ jer opasuje planinu sa svih strana, a turistima koji je obilaze pruža prelijepe kadrove zbog čega je i pogodna za foto safari.

Prohodnost ovog puta je važna i za jezerske i pivske stočare zbog izdiga na katune koji je obično krajem maja. Čišćenje puta pogoduje turističkoj privredi jer je sezona raftinga Tarom odavno u zamahu, a ovo je najkraći put od Žabljaka do Šćepan polja gdje rafteri pristaju na obalu, sjedaju u vozila i vraćaju se na Žabljak. Turistički značaj ovog puta potvrdili su i turisti koji su pristizali do snjegočistača, a potom se vraćali.

Svako zaustavljanje koristili su za posmatranje ambijenta i uprkos kiši, nijesu krili oduševljenjem onim što su vidjeli.

Galerija

Bonus video: