Tužilački savjet predložio Ranku Čarapić za vrhovnog državnog tužioca

Taj prijedlog podržali su svi članovi Tužilačkog savjeta, čime bi Čarapić dobila novi petogodišnji mandat na toj odgovornoj funkciji
44 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2013. 17:12h

Tužilački savjet predložio je danas Ranku Čarapić za vrhovnog državnog tužioca.

Taj prijedlog podržali su svi članovi Tužilačkog savjeta, čime bi Čarapić dobila novi petogodišnji mandat na toj odgovornoj funkciji.

„Na osnovu ocjene priložene dokumentacije, mišljenja sjednice tužilaca Vrhovnog državnog tužilaštva, obavljenog razgovora sa kandidatom, Tužilački savjet je jednoglasno utvrdio predlog za imenovanje Čarapić za vrhovnog državnog tužioca Crne Gore“, saopšteno je nakon sjednice Savjeta.

Prijedlog će biti dostavljen Skupštini Crne Gore na usvajanje.

Na konkurs za izbor vrhovnog državnog tužioca, osim Čarapić, prijavili su se i advokati Zoran Vukčević i Zoran Piperović.

I ranije su se čule spekulacije da će Čarapić ostati na toj poziciji, o čemu možete čitati u posebnoj vijesti.

SNP: Ovo je zajednička poruka Savjeta i Mila Đukanovića

Prva reakcija na prijedlog da Čarapić i dalje bude vrhovni državni tužilac, stigla je iz opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) gdje smatraju da je Tužilački savjeti time "bacio rukavicu u lice Crnoj Gori i njenim stremljenjima ka ispunjavanju uslova iz Poglavlja 23 i 24 kao ključnim na putu ka članstvu u EU".

"Ovim predlogom definitivno su potvrdjene ocjene da su, ne samo VDT, već i čitava tužilačka organizacija, na čelu sa Tužilačkim savjetom, zarobljenici ličnih interesa vladajuće vrhuške u Crnoj Gori", ocijenjeno je u saopštenju koje je potpisao poslanik SNP-a i član Ustavnog odbora Skupštine Velizar Kaluđerović.

"Bačena rukavica u lice Crne Gore": Kaluđerović

On smatra da je u pitanju zajednička poruka Tužilačkog savjeta i vladajuće vrhuške "na čelu sa Milom Đukanovićem" da im ne pada na pamet da bilo što mijenjaju na bolje u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Na ovaj način oni zajedno pokušavaju da zaštite od bilo kakve odgovornosti sve pojedince iz vrha vlasti i njima bliske osobe koje su katastrofalno štetnim ugovornim aranžmanima u privatizaciji privrede, poput onih u KAP-u, Željezari Nikšić i Duvanskom kombinatu Podgorica, oštetili državu i sve njene građane za više stotina miliona eura a za sebe obezbijedili enormno bogatstvo", naveo je Kaluđerović.

"Očekujemo da će većina poslanika u Skupštini adekvatno reagovati na ovaj provokativni predlog Tužilačkog savjeta i da neće dozvoliti da on prođe u Skupštini", dodao je Kaluđerović i zaključio da ustavnim promjenama treba obuhvatiti i način izbora članova i trajanje mandata i Tužilačkog savjeta i nosilaca tužilačke funkcije.

Utvrdjivanjem predloga da Ranka Čarapić, koja je u prethodnih pet godina bila na funkciji VDT ponovo obavlja tu funkciju, Tužilački savjet baca rukavicu u lice Crnoj Gori i njenim stremljenjima ka ispunjavanju uslova iz Poglavlja 23 i 24 kao ključnim na putu ka članstvu u EU.

Ovim predlogom definitivno su potvrdjene ocjene da su, ne samo VDT, već i čitava tužilačka organizacija, na čelu sa Tužilačkim savjetom, zarobljenici ličnih interesa vladajuće vrhuške u Crnoj Gori.

Ovo je očigledno zajednička poruka Tužilačkog savjeta i vladajuće vrhuške na čelu sa Milom Đukanovićem da im ne pada na pamet da bilo što mijenjaju na bolje u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Na ovaj način oni zajedno pokušavaju da zaštite od bilo kakve odgovornosti sve pojedince iz vrha vlasti i njima bliske osobe koje su katastrofalno štetnim ugovornim aranžmanima u privatizaciji privrede, poput onih u KAP-u, Željezari Nikšić i Duvanskom kombinatu Podgorica, oštetili državu i sve njene građane za više stotina miliona eura a za sebe obezbijedili enormno bogatstvo.

Predlog Tužilačkog savjeta, takođe je prva javna demonstracija potpunog ignorisanja jučerašnjih zaključaka Skupštine Crne Gore o izgrađivanju povjerenja u izborni proces koji su usvojeni konsenzusom. Očekujemo da će većina poslanika u Skupštini adekvatno reagovati na ovaj provokativni predlog Tužilačkog savjeta i da ne

e dozvoliti da on prođe u Skupštini.

Ovo najnovije iskustvo sa postupanjem Tužilačkog savjeta, takođe, treba da bude signal Ustavnom odboru da, prilikom utvrdjivanja predloga amandmana na Ustav i Ustavnog zakona za njihovo sprovodjenje, pod posebnu lupu stavi rješenja o sastavu Tužilačkog savjeta, načinu njegovog izbora kao i trajanju mandata, kako članova Savjeta, tako i nosilaca tužilačke funkcije.

Galerija

Bonus video: