KCCG: Kraljevčanin nije dobio infekciju zbog fiksatora

Iz KCCG su „Vijestima“ rekli da je R.S. upućen u tu ustanovu kao hitan slučaj iz nikšičke bolnice zbog povrede glave, grudnog koša, desne ruke i preloma zgloba desnog kuka, pri padu sa visine oko tri metra
195 pregleda 7 komentar(a)
KCCG, Foto: Arhiva "Vijesti"
KCCG, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.07.2018. 17:25h

Klinički centar Crne Gore (KCCG) demantovao je navode da je pacijent R.S. iz Kraljeva dobio infekciju jer su mu ljekari te ustanove skinuli spoljni fiksator desnog lakta zato što nije imao osiguranje.

Iz KCCG „Vijestima“ su kazali da je pacijent, kao hitan slučaj, u septembru prošle godine liječen na adekvatan način i da je otpušten na lični zahtjev, te da mu je spoljna fiksacija skinuta jer je bio dužan da položi kauciju, kako bi dobio revers za to pomagalo.

Radio-televizija Srbije (RTS) objavila je da su ljekari u KCCG Kraljevčaninu R.S.prvo ugradili, pa skinuli spoljnu fiksaciju desnog lakta jer nije imao međunarodnu polisu putnog osiguranja, niti novca da plati 1.200 eura za hiruršku intervenciju. RTS navodi da je, prema tvrdnjama ljekara, pacijent time bio izložen velikoj opasnosti od mogućih komplikacija i infekcija.

"Ja to nijesam imao da platim i kaže mi – mi to moramo da skinemo, ideš u Srbiju bez fiksatora. Ja sam ih molio da mi to ostave i da vidim nekako da nađem pare da platim. Oni kažu – mi moramo to da skinemo", kazao je Radenko Stevanović iz Kraljeva za RTS.

Ortoped Aleksandar Radosavljević za RTS je rekao da se pristupilo naknadnoj operaciji i da je liječena infekcija.

Iz KCCG su „Vijestima“ rekli da je R.S. upućen u tu ustanovu kao hitan slučaj iz nikšićke bolnice zbog povrede glave, grudnog koša, desne ruke i preloma zgloba desnog kuka, pri padu sa visine oko tri metra.

Oni su kazali da je postoperativni tok protekao uredno i da je otpušten na lični zahtjev jer je izrazio želju da liječenje nastavi u svom mjestu boravka.

„S obzirom da pacijent nije imao validnu dokumentaciju o zdravstvenom osiguranju, radi smanjenja troškova liječenja prije otpusta iz naše ustanove, skinut je spoljasnji fiksator jer je bio dužan da položi kaucuju kako bi dobio revers... Važno je da istaknemo da nije skinuta unutrašnja fiksacija, već samo spoljnja. Imajući u vidu da je pacijent izjavio da nema novca da položi kauciju, spoljni fikastor je morao da se skine te je postavljena gipsana longeta kao adekvatna imobilizacija ruke“, istakli su iz KCCG.

Iz KCCG su rekli da zamjena imobilizacije nije ugrozila zdravstveno stanje povrijeđenog.

Oni tvrde da je pacijent imao teške tjelesne povrede i otvoreni prelom ruke, te da ne treba posebno naglašavati da su svi otvoreni prelomi potencijalni izvori infekcije u daljem toku liječenja pacijenta.

Iz KCCG su naglasili da je pacijentu pružena puna zdravstvena usluga bez obzira što nije imao adekvatnu dokumentaciju za zdravstveno osiguranje. Istakli su da se u konkretnom slučaju radilo o imobilizaciji koju je pacijent dužan ili da plati ili da vrati, jer se radi o materijalnom, a ne medicinskom sredstvu koje duži Operacioni blok, zbog čega je morao da položi kauciju. „Napominjemo da za ovaj vid imobilizacije, bez obrzira na Konvenciju o zdravstvenom osiguranju, mora da položi kauciju“.

Prema sporazumu dvije države, osiguranici Crne Gore tokom privremenog boravka u Srbiji imaju pravo na hitnu medicinsku zdravstvenu zaštitu u Srbiji, i obratno.

Bonus video: