Crna Gora: Prosječna starost pušača je 52 godine

Zabrinjavajući je podatak i da je 26 odsto ispitanika kazalo da je zbog zdravstvenih problema izazvanih pušenjem moralo da odsustvuje sa posla
3 komentar(a)
šverc cigareta, Foto: Arhiva Vijesti
šverc cigareta, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.05.2013. 10:51h

Prosječna starost pušača u Crnoj Gori je 52 godine, a dužina pušačkog staža je kod više od polovine veća od 20 godina, pokazalo je istraživanje koje je Institut za javno zdravlje radio povodom obilježavanja Međunarodnog dana kontrole duvana.

“Pri tome 47 odsto ispitanika puši jednu, a 37 odsto jednu i po paklicu cigareta dnevno. Zbog komplikacija izazvanih pušenjem 75 odsto ispitanika je posjećivalo izabranog doktora, pri čemu je kod dvije trećine ustanovljena neka vrsta poremećaja zdravlja”, kazala je naciaonalna kooridnatorka za kontrolu pušenja prof. dr Agima Ljaljević.

Ona je napomenula da su problemi zbog pušenja javljaju najčešće vezani za disanje (51 odsto), za krvotok (32 odsto), dok je kod skoro trećine ispitanika dijagnosticiran neki problem u vezi sa promjenama na koži.

“Od ukupnog broja ispitanika kod kojih je evidentiran zdravstveni problem uzrokovan pušenje, 45 odsto je upućivano na niše nivoe zdravstvene zaštite. Ljekove zbog tih problema kupovalo je 61 odsto ispitanika, dok je 79 odsto bilo primorano da odustane od svakodnevnih aktivnosti”, upozorila je Ljaljević.

Zabrinjavajući je podatak i da je 26 odsto ispitanika kazalo da je zbog zdravstvenih problema izazvanih pušenjem moralo da odsustvuje sa posla.

Ljaljević je poručila i na potrebu dosljednog sprovođenja Zakona o ograničavanaju upotrebe duvanskih proizvoda, kako bi se spriječio poguban uticaj duvanskog dima na zdravlje populacije.

"Prema posljednjim podacima trećina stanovnika Crne Gore puši, i primijetan je trend pada udjela pušača u opštoj populaciji, ali smo i dalje u vrhu evropskih država sa takvim rezultatom", upozorila je Ljaljević.

Medicinska direktorka Kliničkog centra prof. dr Ljilja Musić naglasila je da je pušenje jedan od najznačajnijih ali i najpreventabilnijih faktora rizika po zdravlje.

Ovogodišnji datum obilježava se pod sloganom “Oslobodi se i zabrani reklamiranje, promiociju i pokroviteljstvo”.

Bonus video: