Bošković saopštio imena firmi za koje tvrdi da su oštetile državni budžet

Bošković, međutim, nije želio da otkrije imena odgovornih u tim firmama, pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka
80 pregleda 17 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.05.2013. 06:55h

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković rekao je da je inspekcija posjetila 32 firme za koje njegov resor sumnja da su zloupotrijebile pravo na refundacije prilikom porodiljskog odsustva.

"Inspekcijska kontrola izvršena je na sljedećim pravnim licima u Podgorici 'AQUA BK' DOO, Stomatološka ordinacija 'Dr Zoran Popović', DOO 'COMERSA', DOO 'Adrenaline', DOO 'IRUZ CG', DOO 'FDV COMERC', DOO 'VIA D.K.BB', DOO 'VERT', DOO 'FIBERNET', DOO 'ILION MNG', DOO 'MONTE KREDIT', DOO 'LOB Compani', DOO 'TO-TO', DOO 'Akeksandra Texti', DOO 'MANUALIS', DOO 'Tapos', DOO 'Bamis', DOO 'DONATOR', DOO 'BIT' i u Bijelom Polju DOO 'ADO AKA', DOO SANIT DDD, 'B.B AUTO', DOO 'GRADNJA', DOO 'Mišel', DOO 'FOTO VIDEO ZOOM', DOO 'DVA ŠEŠIRA', DOO 'AUTO CENTAR DAS', DOO 'DMM-CO', DOO 'KONTOPLUS', SZR 'ŠAR' i DOO 'EDI PUT', kao i DOO 'VALIENE' '', saopštio je ministar, odgovarajući na poslaničko pitanje Zorice Kovačević.

On je naveo da od 32 kontrolisana preduzeća, za sedam sa sjedištem u Podgorici je utvrđeno da se ne nalaze na datoj adresi.

Bošković, međutim, nije želio da otkrije imena odgovornih u tim firmama, pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Uvidom u Centralni registar privrednih društava “Vijesti” su utvrdile da među vlasnicima i direktorima nema poznatih imena, izuzev Veselina Barovića, koji je prije nekoliko godina bio direktor firme “Comersa”. Među preduzećima koje je ministar pomenuo zanimljive su i “Hibernet”, čiji je osnivač Telekom Srbije, lanac sportskih ladionica “Lob company” Zorana Ivanovića i uvoznik igračaka “Donator” Zorana Bulatovića.

Glavna inspektorka rada Angelina Međedović "Vijestima" je prije dva dana kazala da je taj resor kontrolisao poslodavce po nalogu resora Boškovića, ali da nijesu utvrili nepravilnosti.

Međedović je napomenula da je Inspekcija rada utvrdila relevantne podatke kod svih kontrolisanih poslodavaca, koji su proslijeđeni resoru Boškovića.

"Ti podaci mogu biti od značaja kao indicije za moguće zloupotrebe od strane jednog broja poslodavaca i procesuiranje tih slučajeva kod nadležnih državnih organa", rekla je Međedović i najavila nastavak kontrola.

Bošković je u utorak utvrdio da su inspekcijski organi pronašli zloupotrebe kod 32 kontrolisana poslodavca, te da je dokumentaciju proslijedio državnom tužiocu.

Bošković je na skupštinskom zasjedanju rekao da je, prema nalazima inspekcijskog nadzora utvrđeno da je jedna stomatološka ordinacija imala dvije ljekarke koje su tokom bolovanja imale plate od 1.400 eura, a prije i poslije svega 188 eura.

„Takođe, još jedna firma je porodilji prije odsustva dala 153 eura, da bi na bolovanju primala 1.800 eura, a nakon povratka ponovo 153 eura", kazao je Bošković.

On je juče saopštio da je za refundacije 2005. godine isplaćeno 5,1 milion eura, 2006. – 5,5, 2007. - 6,1 milion, 2008. - 8,2 miliona, 2009. - 10,9 miliona eura, 2010. - 14, 4 miliona, 2011. - 17, 8, prošle godine 22,3 miliona, a za prva četiri mjeseca 8,5 miliona eura.

Bonus video: